Flouré & Carcassonne (Languedoc-Roussillon)

We vervolgen de tour naar de Languedoc-Roussillon of beter bekend als de Pays d’Oc. Dit is het grootste en meest complexe wijnbouwgebied van Frankrijk. De kust proberen we te vermijden aangezien daar toch wel de drukte is en hebben het hotel in Argelés-sur-Mer omgeboekt naar Flouré op zo’n 10 km afstand van de Unesco vestingstad Carcassonne. Het is redelijk rustig op de weg en je merkt dat er beduidend minder toeristen onderweg zijn vanwege COVID. 

Ik heb een hotel geboekt bij Chateau De Flouré & Spa. Een prachtig authentiek Chateau met verschillende tuinen, 2 zwembaden, een spa en een restaurant met terras in de tuin. De ontvangst is bijzonder vriendelijk en we krijgen een rondleiding. De auto kan veilig op het ommuurde terrein staan op loopafstand van de kamer. Het is een mooie streek waarvan Roussillon veel gemeen heeft met Spanje omdat het vroeger onderdeel uitmaakte van Catalonië.

De Languedoc-Roussillon heeft lange tijd te maken gehad met een verkeerd imago rond de wijnen. Goedkoop, massaproductie en slobberwijnen (mengwijn van type Pére Pinard). Er is veel concurrentie van nieuwe wereld wijnen plus dat de consument kritischer is geworden, minder wijn is gaan drinken maar wel van betere kwaliteit. De laatste jaren is deze regio behoorlijk aan het veranderen. In sociaal opzicht maar vooral ook in de vinificatie en marketing. Buiten de bekendheid uit de regio van de Vin Doux Naturals wijnen (VDN: zoete versterkte wijnen met onvergiste natuurlijke suikers door, tijdens de vergisting, alcolhol toe te voegen). Ook wel vin muté genoemd. Er wordt meer en meer geëxperimenteerd met RVS, betonnen cuves en maceration carbonique. Voor de bubbels de bekende méthode ancestrale en méthode traditionnelle.

De appelation Coteaux du Languedoc is ontstaan in 1985 en die van Côtes du Roussillon in 1977. Het is een grote regio en het valt op dat sommige bekende wijnplaatsjes, zoals bv. Ornaisons en Lezignan-Corbiéres, wel wat aan het verloederen zijn. Veel gebouwen zijn dicht getimmerd of staan te koop. De resterende retaurants en enkele bars nodigen niet echt uit. Zonde! Je kunt beter de Chateaus apart bezoeken of doorrijden naar de steden Narbonne of Carcassonne. Deze zijn zeker de moeite waard gelet op de geschiedenis in het land van de Katharen. De Covid is hier ook merkbaar door de verplichtte mondkapjes en het vooral niet houden van de 1,5 afstand. Apart dat de regels in de EU per land zo verschillen. Voorlopig is Frankrijk nog geel en de meeste regio’s in Spanje ook. We houden de COVID informatie in de gaten zowel uit NL als lokaal. Carcassonne was de moeite waard want die vestingstad moet je bezocht hebben maar het was bijzonder druk met toeristen. Afgeladen zelfs, vooral Fransen. De parkeergarages waren gesloten (Covid regels?) en je zoekt je gek naar een parkeerplaats in de hoofdzakelijk éénrichtingsverkeer ’touts direction’. In Narbonne was het gemakkelijker om te parkeren in het oude centrum waaruit je direct naar het kerkplein kan lopen om te genieten op een terrasje van een AOP Collioure 2017 Les Clos de Paulilles. Een verrassend heerlijke GSM blend.

De omringende wijnvelden zijn vrij gemakkelijk te bezoeken en liggen er mooi bij. Hierna verder op weg naar regio Alicante. Vanwege het Covid-advies stoppen we niet in Tarragona en Valencia. Ik zou bij twee wijnproducenten langsgaan die ik ontmoet had op een wijnbeurs voor mogelijke samenwerking. Helaas, we rijden nu in één keer door naar Moraira. Onderweg zijn we wel gestopt om een goede vriendin te bezoeken die een paar geleden een stuk grond met een Finca heeft gekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *