Research

Wine research

Het consumeren, waarderen en bestuderen van wijn kent vele varianten en mogelijkheden. Op deze site willen we graag wat kennis en informatie delen. Wat staat bij ons voorop? Ten eerste: liefde voor wijn, wijnmakers en culturele achtergronden! En, leuke en interessante ervaringen delen die bijdragen aan kennis over wijn, wijnbouw en wijnconsumptie. Het is niet zo moeilijk om met een Sassicaia, Petrus of een Rothschild op de foto te staan of wat cepages te kennen maar het is juist ook aardig om ontdekkingen te doen die bij toeval zijn ontstaan. Ergens op locatie, via ontmoetingen, proeverijen, onderzoek etc. ‘Serendipiteit’, wordt dit genoemd, of per toeval kennis vinden. Je bent op zoek naar iets en vindt iets anders dat minstens zo interessant of leuk is. Het is een manier om nieuwe werelden te ontdekken en wordt o.a. gebruikt in algoritmes van zoeksystemen.

Horas Walpole, schrijver, historicus en staatsman, was de eerste die de term ‘Serendipity’ in 1754 gebruikte naar aanleiding van het Persische sprookje 
‘The Three Pinces of Serendip’  Sir Joshua Reynolds,painting,circa 1756-1757)

Vinyards & Wineries 

Nederland is een opkomend land voor zowel wijnproductie en wijnconsumptie en kent vele wijnliefhebbers met wijnkennis.  In de 17e eeuw heeft Nederland enorm bijgedragen aan de mondiale in- en export van wijn, wijnbouw en irrigatietechnieken voor wijnproductie zoals o.a. in de Bordeaux en de Bourgogne. Onze missie is dat we wijn, wijngebieden en kennis ontdekken, waarderen en classificeren (taxonomie). 

Nederland en de Benelux kent een groeiend aantal wijnkenners, vinologen, magister vini’s, sommeliers en zelfs enkele masters of wine.  Beginnend bij Wijnvignet, Wijnoorkonde en Wijnbrevet (SDEN 1, 2, 3) geeft de laatste toegang tot de vinologen opleiding op de wijnacademie (SDEN 4) en/of magister vini (SDEN 5), waarvan de laatste Nederland meer dan 20 kent. De internationale variant is de WSET course en vanaf level 3 in het Engels. Level 4 is de diploma course en level 5 wordt alleen door het Institute of Wine gegeven en leidt op tot Master of Wine (MW) waarvan 414 wereldwijd uit 30 landen (2023) die deze titel mogen dragen met 3 uit Nederland. Dit zijn niet gering te schatte opleidingen, die veel tijd, inzet en discipline vragen. Als je verder wilt in wijn, uit interesse of zakelijk, zijn zeker level 2 en 3 aan te raden die een goede basis en know how geven.  Verder zijn er uiteraard verschillende academies en hogescholen in- en buiten de EU op het gebied van wijnbouw en oenologie zoals o.a. Geisenheim, Bordeaux, Californië en Zuid Afrika. Buiten de opleidingen zijn er verschillende internationale onderzoeksinstituten waar kennis en informatie over wijnbouw verzameld en verspreid worden zoals o.a. het OIV

Wijnteam 

Wie zich geroepen voelt om hierover te schrijven of iets te plaatsen met interessante waarde over wijn kan contact opnemen via jpvdo@winetaxonomist.com

Op weg naar Guidecca eiland (Venetië) voor een klasse Amarone en diner bij Belmond Hotel Cipriani