Research

Wine research

Het consumeren, waarderen en bestuderen van wijn kent vele varianten en mogelijkheden. Op dit digitale platform willen we graag wat kennis en informatie delen. Wat staat bij ons voorop? Ten eerste: liefde voor wijn en de wijnmakers! En, leuke en interessante ervaringen delen die bijdragen aan kennis over wijn, wijnbouw en wijnconsumptie. Het is niet zo moeilijk om met een Sassicaia, Petrus of een Rothschild op de foto te staan of wat cepages te kennen maar het is juist ook aardig om ontdekkingen te doen die bij toeval zijn ontstaan. Ergens op locatie, via ontmoetingen, proeverijen, onderzoek etc. ‘Serendipiteit’,wordt dit genoemd, of per toeval kennis vinden. Je was op zoek naar iets en vond iets anders, minstens zo interessant of leuk. Het is een manier om nieuwe werelden te ontdekken en wordt o.a. gebruikt in algoritmes van zoeksystemen.

Horas Walpole, schrijver, historicus en staatsman, was de eerste die de term ‘Serendipity’ in 1754 gebruikte naar aanleiding van het Persische sprookje 
‘The Three Pinces of Serendip’  Sir Joshua Reynolds,painting,circa 1756-1757)

Vinyards & Wineries 

Nederland is een opkomend land voor zowel wijnproductie en wijnconsumptie en kent vele wijnliefhebbers met wijnkennis.  In de 17e eeuw heeft Nederland enorm bijgedragen aan de mondiale in- en export van wijn, wijnbouw en irrigatietechnieken voor wijnproductie zoals in de Bordeaux. Onze missie is dat we wijn, wijngebieden en kennis ontdekken, waarderen en classificeren (taxonomie). 

Nederland en de Benelux kent een groeiend aantal wijnkenners, vinologen, magister vini’s, sommeliers  en zelfs enkele masters of wine.  Beginnend bij Wijnvignet, Wijnoorkonde en Wijnbrevet (SDEN 1, 2, 3) geeft de laatste toegang tot de vinologen opleiding op de wijnacademie (SDEN 4) en/of magister vini (SDEN 5), waarvan de laatste Nederland er 12 kent. De internationale variant is de WSET course en vanaf level 3 in het Engels. Level 4 is de diploma course en level 5 wordt alleen door het Institute of Wine gegeven en leidt op tot Master of Wine (MW) waarvan 414 wereldwijd uit 30 landen (2023) die deze titel mogen dragen met 3 uit Nederland. Dit zijn niet gering te schatte opleidingen, die veel tijd, inzet en discipline vragen. Als je verder wilt in wijn, uit interesse of zakelijk, zijn zeker level 2 en 3 aan te raden die een goede basis en know how geven.  Verder zijn er uiteraard verschillende academies en hogescholen in de EU op het gebied van wijnbouw en oenologie zoals o.a. Geisenheim en Bordeaux.

Wijnteam 

Ik ben bezig met het samenstellen van een team met jonge, maar ook oudere ervaren, enthousiaste researchers die wijnliefde hoog in het hebben vaandel staan en gemotiveerd zijn om kennis te delen via deze site. Wie zich geroepen voelt kan contact opnemen.

Op weg naar Guidecca eiland (Venetië) voor een klasse Amarone en diner bij Belmond Hotel Cipriani