Studieweek voorbereiden wijnacademie juli 2020

In de 2e week van juli worden de lessen ingehaald die de afgelopen maanden zijn gecanceld door het Coronavirus. Het zijn tevens de laatste lessen van studiejaar 2019/2020 van de Vinologen opleiding. Examens worden nog gepland en de voorlopige datum is zaterdag 3 oktober. Daarna kan er nog drie jaar over worden gedaan om het diploma te behalen. Moet lukken zou je zeggen maar met de mogelijke uitwassen van dit virus kan het zomaar anders lopen.

De lessen worden niet meer gegeven in het leslokaal maar in de gymzaal waar 1,5m afstand kan worden gegarandeerd. Ben wel benieuwd naar de in- en uitloop en het gebruik van de microfoon die normaal op de ochtenden rondgaat om de blind geproefde wijnen te bespreken. We zullen zien.

Voorlopig kunnen we het e.e.a. raadplegen via de website en krijgen we updates en links toegestuurd van docenten om de theorie verder voor te bereiden en te proeven. Mijn proefgroep (Bollenstreek) is niet meer bij elkaar gekomen en dat is nu toch al bijna drie maanden. We hadden om de week op maandag les en de andere week proeven. We proeven dan thematisch +/- 8 wijnen en beschrijven ze in een proefnotitie. We bespreken dit met elkaar om te achterhalen welke eigenschappen de wijn heeft en wat het is. Iemand leidt de proefavond en blindeert de wijnen die meegenomen worden. En ja, we spugen de wijn uit in een kwispedoor of spuugbakje. Je merkt wel dat als je nu niet in de gelegenheid bent om gezamenlijk te proeven het een groot gemis is in het stelselmatig opslaan van de organoleptische kennis in je geheugen. Daarmee zie je dus eigenlijk ook het belang van een proefgroep. Zelf dan maar wat wijnen besteld om e.e.a. voor te bereiden zoals bv. Spanje wat we nog verdere gaan behandelen in juli. 

Ik start met een Pazo de San Mauro Albariño D.O. uit 2018. Een wijn uit Rias Baixas in Galicië waar de Albariño de signature grape van dit gebied is. Het wijnhuis Pazo San Mauro is een oud wijnhuis en opgericht in 1591. Medio 2003 is het wijnhuis overgenomen door een bekende wijnproducent uit de Rioja, Marqués de Vargas die het domein in een nieuwe richting leidde. De wijnvelden liggen op terrassen van keien aan de rivier de Miño waar zand en klei de nodige mineraliteit levert en de natuurlijke scheiding is tussen Spanje en Portugal. Er was in juni een reis gepland naar Galicië door de wijnacademie. Deze gaat uiteraard niet door en wordt uitgesteld naar 2021.

Deze Pazo de San Mauro Albariño is een aromatische frisse droge wijn. Complex met behoorlijk wat verschillende aroma’s zoals citrus, perzik, noten en rijpe appel. Beetje zuur en zelfs wat ziltig en dat is wel te verklaren uit de ligging t.o.v. de Atlantische kust en de invloed van de zee. Geen allemansvriend. Heerlijk voor in de zon of op een terras. Bij een lekkere salade of een zeebanket. Deze wijn doet tevens verwoede pogingen om je van een writersblock af te helpen en smaakt naar meer…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *