Nieuw toekomstbeeld komende decennium: bosbranden bedreigen natuur, eco-systemen én wijngebieden.

Na de enorme bosbranden in Californië dit jaar is de noodtoestand uitgeroepen in Australië. Het Zuiden en Oosten worden geteisterd door meer dan honderd Bush Fires, harde wind en temperaturen boven de 40 ℃. Meer dan 100.000 bewoners in Victoria en New-South Wales proberen te evacueren en circa 4000 mensen wachten op redding in Mallacoota Beach. Duizenden toeristen worden geëvacueerd en 3000 reservisten zijn opgeroepen om de lokale brandweer en politie te ondersteunen. De brandhaard strekt zich uit over een gebied van meer dan 250 km en heeft een omvang van de oppervlakte van Nederland. Het einde lijkt nog niet in zicht omdat de komende dagen hogere temperaturen worden verwacht. 

De branden vinden plaats in gebieden die een enorme diversiteit aan natuur kent. Behalve prachtige flora en fauna zijn deze gebieden uitermate geschikt voor én bekend om de wijnbouw. 

Australië kent zo’n 160.000 hectare aan wijnbouwgebied en de VS 228.000 hectare, waarvan Californië 200.000 hectare vertegenwoordigd. (Vergelijk met de wijnbouw Nederland: 160 hectare en +/- 140 (commerciële) wijngaarden).

De branden zijn geen nieuw fenomeen maar iets van de laatste twee decennia. In 2017 is in Californië alleen al meer dan 35.000 hectare verwoest. In 2019 is de oogst al binnengehaald maar wordt het nieuwe groeiseizoen en de wijnkelders ernstig geteisterd door ‘Smoke Taint’. Door de rook worden aroma’s in de rijping opgenomen die ruiken en smaken naar chemische, medische en verbrande stoffen. Waren er net een behoorlijk aantal wijnbouwers en wijnproducenten aan het herstellen en begonnen met nieuwe aanplant volgt er opnieuw eenzelfde trend. Wijnbouw en wijnregio’s dienen niet alleen commerciële doeleinden maar zorgen ook voor structurele werkgelegenheid, bodem en klimaatonderzoek, ontwikkelen van nieuwe variëteiten op druivenrassen, innovatie van de vinificatie en ook natuur verantwoorde wijnbouw. Wijnbouwer en wijnproducent is geen gemakkelijk beroep en kent vele uitdagingen maar ook behoorlijke risico’s. Alles wat je hebt opgebouwd kan zomaar voor je ogen verdwijnen, en dan hebben we het nog niet over de vernietiging van duizenden planten en dieren. Biologen en ecologen schatten dat er circa 500 miljoen zoogdieren, reptielen en vogels alleen al zijn omgekomen tijdens de bush fires in Australië…

Laten we hopen dat de branden snel meester worden gemaakt en dat er maatregelen komen om deze ontwikkeling eerder te signaleren en de bestrijding mogelijk voor te zijn.  (Jon Peter van den Oever 04-01-2020)

Links over enkele branden Californië en Australië: 

https://www.theguardian.com/world/2019/dec/18/australias-heatwave-and-bushfires-create-ominous-conditions-for-wine-industry

https://www.winespectator.com/articles/australian-wildfires-scorch-vines-in-adelaide-hills

https://www.rfs.nsw.gov.au/fire-information/fires-near-me

https://fortune.com/2019/11/06/california-wildfires-wine-industry-kincade-fire-sonoma/

https://www.winespectator.com/articles/california-wine-country-fires-spread-to-new-areas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *