The Art of Drinks 2023: mix van spraakwaters

The Art of Drinks is meer dan alleen een onafhankelijk platform voor drankmakers en importeurs. Voor het derde achtereenvolgende jaar werd het meerdaags festival gehouden in de Gashouder Amsterdam. Het drie dagen durende event werd vertegenwoordigd door wijnmakers, bierbrouwers, sterkstokers, chefs en bartenders die zij aan zij de mooiste dranken toonden en wat je ermee kan doen. Liefhebbers en professionals ontmoetten elkaar om combinaties van dranken en eten te ervaren. Zaterdag was bedoeld voor de consument en pers. De andere twee dagen voor de vakhandel en horeca. Voor Anne-Wies.nl doe ik verslag.

The Art Of Drinks

The Art Of Drinks (TAOD) is een samenwerking tussen Albert van Beeck Calkoen (Mr Cocktail) en De Monnik Dranken. Begin 2020 sloegen zij de handen ineen om dit nieuwe evenement en platform te lanceren. De Monnik Dranken is een toonaangevende importeur en distributeur van dranken en gevestigd in Oldenzaal. In de Gashouder Amsterdam staan zo’n 90 stands en 25 wijnhuizen uit de hele wereld die zo’n 400 verschillende wijnen schenken, 40 whiskymerken met zo’n 300 verschillende whisky’s en nog zo’n 20 stands waar andere verrassende dranken en spirits te proeven zijn. Zaterdagmiddag ben ik present en krijg een VIP-festival bandje die toegang geeft tot alle stands en proeverijen.

Kruisbestuiving

De ronde hal is aardig gevuld met liefhebbers en producenten. Ik loop een rondje en moet zeggen dat het levendig is opgezet. Een goede ambiance en dat is belangrijk voor het ervaren van sfeer bij verschillende dranken. Er zijn al behoorlijk wat verschillende festivals maar de combinatie van verschillende dranken is een goede zet en trekt verschillende doelgroepen. Een soort kruisbestuiving waarbij het leuk is ook eens wat anders te proeven zoals een banaantjes Rum, een rosé cocktail, een nieuwe wereld whisky of een zachte fris fruitige Prosecco bij een silent disco? Het kan er allemaal maar als wijnliefhebber focus ik me op wijn.

Laten we starten met goudgele Prosecco Bellussi Superiore DOCG Valdobbiadene  (Belpoggio) van de kalk/klei uitlopers van de Dolomieten. Fris tropisch fruit en een goede start van dit festival. Het ontwerp van de paarse en rode kleurrijke flessen doen chique aan waardoor al snel het oog er naartoe getrokken wordt.

Bellussi paars rood Art of Drinks

Tahbilk, Australië

Daarnaast staat het Australische wijnhuis Tahbilk, het oudste wijnbedrijf van Victoria (1860). Een kleine 140 km ten noorden van Melbourne. Het specifieke terroir en meso-klimaat van de Nagambie Lakes regio wordt beïnvloed door zoet water, leem en ijzeroxide. De stuivende marsanne en viognier getuigen hiervan. Een blend van deze twee rassen, aangevuld met rousanne uit 2018 is ronduit geweldig. Vijf jaar flesrijping en 12 maanden Frans eiken brengt veel complexiteit. De rijke Shiraz uit 2017 heeft 18 maanden houtrijping gehad en is warm expressief met veel fruit van pruimen en bramen. Een geweldige maaltijd begeleider. Ik kom vanmiddag tijd te kort merk ik al.

Golan Heights Winery

De Golan heb ik twee keer bezocht en werd daar gastvrij getrakteerd tijdens de oogst en bij een proeverij onder het genot van heerlijke kazen en noten. De Gamla Cabernet Sauvignon drink ik nog regelmatig en de Yarden blend van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot is een knap alternatief voor de Franse variant. De wijn komt van de single vulkanische basalt vinyard Allone Habasyan op 600 meter hoogte waardoor de frisheid en zurenbehouden blijven in het warme klimaat dicht bij het meer van Galilea. Golan Heights investeert veel in research van het wijnmaken op de langere termijn. Het is zo ogeveer het meest bekende bedrijf buiten Israël met wijnstijlen, beïnvloed door Frankrijk, Californië en Australië door de hand van wijnmaker Viktor Schoefeld. De Gamla reeks vormt de basis en zijn toegankelijke wijnen, vernoemd naar het Masada van het Noorden. In deze regio wordt al enkele duizenden jaren wijn gemaakt en grenst aan Libanon, Syrië en Jordanië.

Alvi’s Drift, Zuid-Afrika

Van de Zuid-Afrikaanse Alvi’s Drift (Albertus Viljoen Merwe)) krijg ik verschillende Chenin Blancs te proeven, uitgereikt door de charmante First Lady of Alvins Drift, Junel Merwe (MW). Ze vertelt, terwijl ze de wijnen inschenkt, dat ze vanmorgen vroeg is aangekomen van een directe vlucht uit Zuid-Afrika van een kleine 11 uur. Dat is niet te merken want ze vertelt monter de geschiedenis van Alvi’s Drift, de relatie met rugby en de start vanaf 1928 in Breede Rivier Vallei in de Westkaap. ‘Drift’ staat voor brug die is gebouwd over de rivier waar het boerenland en de wijnvelden liggen. Op zo’n 420 hectare wijngaard worden 19 druivensoorten verbouwd. Ik eindig met een Reserve CVC blend (een blend van chenin blanc-viognier-chardonnay) van 2020. Rijp steenfruit van perzik en abrikoos en fijne zuren. Een Feel Good wine! Rood sla ik hier even over aangezien daar nog genoeg aanbod van komt.

Art of Drinks compilatie 1

A6mani, Apulië

A6mani refereert aan ‘met 6 handen” van drie nichtjes die sinds 2011 zijn gaan samenwerken om de rijke Pugliaanse traditie eer aan te doen. Ze komen dan ook van families die een lange wijnbouwgeschiedenis kennen en het beste willen halen uit autotochtone druivenrassen zoals primitivo, negramaro en malvasia in de hak van de laars van Italië. De wijn Familia Primitivo di Manduria bestaat uit 100% primitivo en zo’n 10 dagen schilweking en vergisting, daarna 6 maanden gerijpt op Frans eiken. Veel rijpe tonen van kers, pruim, vanille en pure chocola. Herkenbaar als een typische primitivo maar voelt niet te zwoel of te log.

Ventisquero Wine Estates

Het Chileense Ventisquero Wine Estates heeft een aantal open wijnen staan die uit nogal wat wijngebieden komen zoals Atacama, Leyda, Casablanca, Maipo en Colchagua. De robijnrode Pinot Noir Herú heeft een rijping gehad in oud en nieuw hout. Hij is wat kruidig en kent een gelaagdheid van rood fruit, vol van smaak met een lange afdrink. Een kwaliteitswijn pur sang! De Carménère (met 15% syrah) 2022 uit Colchagua is ronduit een spannende combinatie van rood en zwart fruit. Wat kruidig, zachte tannine en een elegante afdronk. Een krachtpatser bij romige gerechten. Uit hetzelfde jaar komt de Cabernet Sauvignon uit Maipo Valley (met eveneens 15% syrah). Een stevige wijn, kruidig met mooie balans tussen rood en donker fruit met rijpe tannine. Een heerlijke steak of een oude kaas erbij en je hebt een recept voor een geweldige avond.

Bodega Fabre: Phebus wines

Van Chili naar Argentinië voor een Phebus Malbec Reservado uit Mendoza naast een Phebus Malbec Reservado uit Patagonië, beiden van Bodegas Fabre. De bodega is in 2010 uitgeroepen als de Beste Argentijnse Wijnproducent (IWSC). Bijzonder hoe deze twee wijnen verschillen maar toch ook weer herkenbaar zijn als typische Malbecs. Beide komen van wijngaarden van ongeveer 30 jaar oud met en een opbrengst van 45 hl/ha. De vinificatie van dewijnen komt op hetzelfde wijze neer met kleine verschillen tussen drie of vier keer overpompen voor maximale beluchting 60% (Mendoza) á 50% (Patagonië) en 12 maanden rijping op Frans eiken waarna de blending plaatsvindt. Veel donker fruit en houttonen met soepele tannines voor Mendoza en wat meer rood fruit en zachte afdronk bij Patagonië. Uitstekende wijnen voor Argentijnse beef of stoofschotel.

Art of Drinks compilatie 2

Tussendoor word ik verrast door een nipje ‘banaantjes rum; van Ron Colón (Ruhmah Neighbourhood cocktail Pub). Een roodachtige rum gemaakt met een zoete gesuikerde bananenschil. Een tropisch snoepje waar je echt moet realiseren dat je rum drinkt. Werkelijk een coole en zwoele drank.

Sartori di Verona: Amarone

Bij Sartori di Verona kun je niet voorbijgaan zonder de Amarone Corte Brà Classico Reserva uit 2015 te proeven. Een topwijn uit de mergelheuvels van Noord-Verona. De druiven worden 4 maanden gedroogd en 6 jaar gerijpt op verschillende barriques met 6 maanden op fles. Het duurt even maar dan heb je ook wat. Rijp fruit van kersen, pruimen, zwarte bessen, tabak, soepel tannine en toch een fris karakter met lange afdronk. Prachtige wijn die je als kunst kan waarderen!

Villa Trasqua, Toscane

Tja wat kan hierna nog qua rood? Toch nog even naar de Toscane van Villa Trasqua voor de Nerento Chianti Classico Gran Selezione uit 2015. Een 100% sangiovese met maceratie van 25 dagen op grote houten vaten en 30 maanden houtrijping op Frans eiken plus 12 maanden op fles. Kruidig met blauw en donker fruit, laurier en ietwat balsamico. Prima begeleider bij vlees en romige pastagerechten.

Hart van Rueda

Wat heeft het hart van Rueda te bieden bij Portia Bodegas? Er hangt een grote poster van een  architectonisch hoogstandje van de winery. Recent afgerond voor de nodige miljoenen en lijkt op een open bloem met drie bloemblaadjes. De Martinez familie die ook de eigenaar is van Faustino heeft met dit bouwwerk wel iets op de kaart gezet dat uitnodigt om te bezoeken. De Verdejo en Rosado sla ik over en zie verschillende Tempranillo’s met 10, 12, 13 of 18 maanden houtrijping staan. Unieke wijnen met subtiele verschillen in rijpheid, tannine, blauw en donker fruit. Langere houtrijping kan temprannillo’s soms log maken waarbij de crianza’s en kleinere houtvaten de laatste jaren aan terrein winnen om de aroma’s en beter te behouden.

Art of Drinks compilatie 3

Lillet, Bordeaux’ aperitief

Even het geweld van de zwaardere rode wijnen ontlopen voor een aperitief op een zomers terras bij de Lillet stand. Deze rosé komt uit Podensac Bordeaux en bestaat uit verschillende druivenrassen. Het is officieel geen wijn maar een aperitief op basis van wijn waaraan ambachtelijke fruitlikeuren worden toegevoegd. Er wordt een zomerse cocktail mee gemaakt: de Lillet rosé wordt gemengd met tonic, ijs en een schijfje pompelmoes. Het heeft wat weg van een frisse en fruitige Aperol Spritz met een zuurtje en klein bittertje. Uitstekend voor een verkoeling op een terras bij warm weer. Er zijn ook rode en witte varianten van Lillet, die kunnen puur als aperitief of als cocktail worden  genuttigd.

Art of Drinks compilatie Lillet

Bij sommige stands is het te druk om het proeven geduldig af te wachten en ik loop nog langs het pianospel bij Loch Lomond Whisky, Van Linschoten Gin, Talisker, Bumbu, Old Dutch Genever en rond af met een koffie op het foodplein in het midden van de Gashouder.

Art of Drinks Compilatie 4

The Art of Drinks begint haar plaats in de drank festivals te krijgen met een leuke en interessante mix van spraakwaters. Op de website van The Art Of Drinks kun je verschillende ervaringen met dranken, cocktails en food vinden. Ook voor diegenen die uitkijken naar een dry january of een attractieve cocktail zonder alcohol. The Art Of Drinks heeft het allemaal!

The Art of Drinks

De Monnik dranken

Mister Cocktail

Foto credits uitgelichte 1e foto: Ming Chao in opdracht van The Art of Drinks

Overig foto’s Jon Peter van den Oever

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *