Wijnkeuring van de lage landen

Nieuw record: 35 gouden medailles Wijnkeuring Lage Landen


Op zondag 10 september vond de uitreiking plaats van de wijnen die in de prijzen zijn gevallen op de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen. Het weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse voert de wijnkeuring jaarlijks uit. Maar liefst 35 van de 271 ingezonden wijnen zijn door het Weinbauamt bekroond met goud! Er deden 61 wijnboeren mee waarvan 15 uit België en 46 uit Nederland. De stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert de jaarlijkse wijnkeuring en de prijsuitreiking vond plaats bij Kasteel Amerongen uit handen van gastro-entertainer Janna Rijpma. Voor Anne-Wies.NL deed Jon Peter van den Oever verslag.

Hoe mooi wil je het hebben? Warm nazomerweer, stijlvolle ambiance en in het gezelschap van bevlogen wijngaardeniers. Meer dan honderd mensen zijn aanwezig bij de prijsuitreiking in de tuin van Kasteel Amerongen.

Wijnkeuring LL compilatie 1

Net als in 2018 is 2022 een warm en goed jaar voor de Nederlandse en Belgische wijnbouw. Er was een recordopbrengst aan druiven die goed zijn voor zo’n 9.837 hectoliter wijn. Even ter vergelijk met het koelere jaar 2021 is dat een 30% toename. Het wijngaardareaal in Nederland is nagenoeg gelijk gebleven met 275 hectare en dat van België is groeiende naar 800 hectare. België produceerde in 2022 meer dan 3 miljoen liter wijn en Nederland zo’n 1,3 miljoen. Een topjaar voor beide landen dus en de wijnbouw van de Lage Landen zitten in de lift. Het aantal actieve wijnbouwers is in België gegroeid van 237 naar 259 en in Nederland naar 198. Opvallend is wel dat de meeste wijnbouwers in België uit Vlaanderen komen maar Wallonië gaat volgen.

Manon de Boer ontvangt alle gasten bij de entree en voorziet, samen met data analist en wijnmaakster Lianne Crone, de bezoekers van de nodige wijndata. Niet alleen erg informatief, maar dat scheelt ook het nodige speurwerk voor de wijnschrijver. Klasse!

De prijzen voor de wijnkeuring van de lage landen namens Stichting Wijninstituut Nederland zijn als volgt:

De ereprijs voor wijngaardeniers

Deze ereprijs gaat naar wijngaardeniers die wijnen hebben gemaakt van witte en blauwe druiven en de hoogste scores voor de drie beste wijnen hebben gekregen (minstens 1 wit en 1 rood of rosé). Dit jaar is er een extra vermelding voor Wijndomein Kitsberg. Het domein produceert enkel witte wijn, maar behaalt daarmee al meerdere jaren uitzonderlijke scores. Daniel Medarts verwacht zelfs over 5 jaar dat het België areaal richting de 2000 hectare groeit.

Prijswinnaars ereprijzen

Wijngaardeniers van het jaar 2023. Van links naar rechts: St. Martinus, Wijngaard Keulenhof, Wijngaard Hesselink, Wijndomein Kitsberg, De Nieuwe Fontein, Wijndomein De Koen, Betuws Wijndomein en Wijngaard ’t Heekenbroek (©Fariel Soeleimann-Soki Media)

Rood uit Noord-Holland en Rocopo uit België?

Met 35 gouden medailles van de 271 ingezonden wijnen voor de wijnkeuring van de Lage Landen laat niet alleen zien dat hard werken loont maar ook dat de kennis en ervaring van de wijnbouwers een belangrijk signature is geworden. Niet iedereen is oenoloog of heeft in Wageningen landbouw gestudeerd maar sommigen zijn gestart vanuit familieachtergronden of vanuit passie voor de wijnbouw. Dat laatste komt bij alle wijnbouwers sterk naar voren en menigeen is meer dan trots op het eigen wijnproduct. Een rode wijn uit Noord-Holland van de rassen rondo, cabernet cortis of marechal foch? Of, ‘what’s in a name’, een Rocopo uit België bestaande uit een blend van pinot noir en dornfelder van wijnkasteel Haksberg? Parelwijnen, dessertwijnen, rose’s? Alles wordt in de Lage Landen gemaakt en de variaties in druivenrassen en wijnen zijn groot. Het maakt het des te interessanter om eens weg te blijven van de bekende internationale rassen uit bekende wijnlanden.

Categorieën en druivenrassen

Degenen die zich inschrijven voor de wijnkeuring geven de categorie, kleur, smaak, oogstjaar, houtgebruik en de druivenrassen aan. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen stille wijnen, mousserende en parelwijnen (wit, rood of rosé). Er waren 59 stille wijnen, 19 mousserende en 13 parelwijnen ingestuurd van deelnemende wijngaarden. Bij ruim een derde van de stille wijnen is hout gebruikt en slechts bij 2 mousserende. Er waren 143 monocépages en 128 cuvées ingestuurd. Van de cuvées is dat een stijging van zo’n 30%. De meeste populaire rassen voor de witte wijnen zijn johanniter, souvignier gris en solaris. Voor rood en rose’s zijn dat de cabernet cortis, regent, pinot noir, cabernet cantor en rondo.

Wijnkeuring van de Lage Landen uitgelicht

De wijnkeuring

Het keuren vindt onafhankelijk organoleptisch en blind plaats door getrainde wijnproevers bij het wijnkeuringsbedrijf Weinbauamt in Neustadt Duitsland . Een onderscheiden wijn is een garantie van bovengemiddelde kwaliteit variërende van goud, zilver, brons en zegel. Hun scores worden vertaald naar medailles en zegels:

4,5 – 5,00 punten = Goud
4,0 – 4,49 punten = Zilver
3,5 – 3,99 punten = Brons
3,0 – 3,49 punten = Zegel

De wijngaardenier ontvangt een oorkonde wanneer een wijn wordt onderscheiden met een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille. Ook mag hij de uitslag middels een sticker op de fles aangeven.
Keuringsverslag van de Lage Landen uitslag 2023

Kenmerken van de gouden wijnen
Vrijwel alle wijnen die een gouden medaille hebben gewonnen zijn droog, inclusief een mousserende wijn (brut). Toch zijn er ook vier zoete wijnen die de hoogste onderscheiding hebben ontvangen. De rode wijnen met goud zijn allemaal op hout gerijpt. Bijzonder is dat bij de witte wijnen met goud er ook vier op hout zijn gerijpt. Ruim de helft van de met goud bekroonde wijnen (19) is gemaakt van één druivenras, terwijl de rest (16) een blend is van meerdere rassen’ (Manon de Boer).

Wijnfestival van de Lage landen

Aan het einde van prijsuitreiking wordt door Janna bekendgemaakt dat er vanaf volgend jaar een wijnfestival van de Lage Landen zal worden georganiseerd. Een uitstekend initiatief om de wijnbouw van België en Nederland nog meer op de kaart te zetten. Trek Luxemburg er nog bij en je hebt een behoorlijk areaal te pakken. Niet geheel laagland maar cultuur-historisch gezien zeker interessant.

Wijnkeuring LL compilatie 2

Na de prijsuitreiking vindt de fotosessie van de winnaars plaats en worden de wijnen met hapjes klaargezet voor de proeverij. Niet alle ‘prijswijnen’ zijn hier te vinden maar degene die er staan geven een aardige indruk van de signatuur en de passie van de wijnbouwer. Wijnbouw en wijn maken wordt vaak geromantiseerd door het idee van ‘lekker met een heerlijk wijntje genieten in je wijngaard’. De werkelijk is anders. Hard werken, grillig klimaat, hoge productiekosten etc. Bovendien zijn er sommige wijnproevers of recensenten die heel gemakkelijk vanuit de luie stoel een oordeel vellen over Lage Landen wijnen en ze vergelijken met de grote wijnen van koele klimaten uit Frankrijk en Duitsland. Des te mooier dat een onafhankelijk panel van weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse deze wijnen heeft geproefd en beoordeeld. De lage Landen wijnen hebben een medaillespiegel gekregen waar we zeker trots op mogen zijn. Wijnbouwen is topsport!

Wijnkeuring Lage Landen uitgelicht

Goud: 35 wijnen
Zilver: 89 wijnen
Brons: 87 wijnen

Overzicht winnaars

Kennis, kunde en innovatie in de Lage Landen

Nederland is één BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) rijker en dat is Rivierenland geworden waarop het totaal op zeven komt. Nederland en België hebben profijt van klimaatverandering en het verbaast mij dat er in de Haagse politiek weinig aandacht voor bestaat. Druiven en wijnstokken hebben stikstof nodig voor de groei in het algemeen, de vorming van nieuwe druiventrossen, de vruchtzetting en de grootte van de druiventrossen. Met de kennis, kunde en innovatie die over wijnbouw is opgedaan in de Lage Landen zou dit best eens interessante ontwikkeling voor de toekomst kunnen zijn. We kijken uit naar de volgende keuring van de Lage Landen en het komende wijnfestival!

Uitgelichte foto: ©Fariel Soeleimann/Soki Media

Bronnen:

https://www.nederlandsewijninfo.nl/
https://www.praemierung-rlp.de/de/startseite/
https://www.kvnw.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *