Prior Scala Dei

Een mooie Catalaanse donkerrode Scala Dei Prio 2017 uit DOCa Priorat. Scala Dei (trap van God) is de bakermat van de wijngeschiedenis van Priorat. In 1194 stichtte de Kartuizer monniken hier hun eerste klooster op het Iberisch schiereiland. De van oorsprong Franse orde (Chartreuse gebergte bij Grenoble) leefde zoveel mogelijk ver weg van de bewoonde wereld en beschouwde zichzelf als de meest strenge monnikenorde. De zwijgzame monniken cultiveerden het gebied en de eerste wijnen verlieten het klooster in 1263.  De Kartuizer monniken werden geleid door een ‘prior’ vandaar ook de naam van dit gebied Priorat…

Door de ‘confiscatie van Mendizábal’ verlieten de monniken het klooster. Priorat.  Dit was een proces van grote nationalisatie van voornamelijk kerkelijke bezittingen in Spanje. Het wijn gebied werd daarna opgekocht door een aantal families die eenbedrijf oprichtten om wijn te produceren en de teelt van wijngaarden in het gebied te bevorderen. De La Unión Agricultural Society is de oorsprong van de wijnmakerij Cellers de Scala Dei. Het klooster is nu cultureel erfgoed en Cellers de Scala Dei werd in 1974 heropgericht om nieuwe wijnen te maken en dat is zeker gelukt. Het typische terroir van Priorat staat bekend als llicorella (verweerd leisteen met kwartsiet) en is van nature arm en geeft lage opbrengsten.

Cultureel erfgoed Klooster Scala Dei

Dit is een heerlijke stevige wijn van donker fruit , ronde tannine en minerale toets en komt goed tot zijn recht bij Spaanse vleesgerechten. Je proeft de geschiedenis en de kunst van het wijn maken terug in de wijn….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *