Proeverij Vino de Pago Finca El Élez

Maandagavond had ik een proeverij van een Vino de Pago (VP) ‘Finca Élez’. De in 2003 geïntroduceerde nieuwe categorie van Spaanse kwaliteitswijnen worden verleend aan de meest prestigieuze wijnen van één wijngaard, perceel of wijngoed. Momenteel zijn er 20 van deze hoogste classificatie voor Spaanse wijnen van individuele wijnproducenten en wijngaarden.

Opgericht door Manuel Manzaneque in 1992- die meer bekend is als acteur en producer – en sinds 2000 in handen van nieuwe eigenaren (Olallo Villoldo and Llanos Ruiz). De Bodega is gelegen op 1081m hoogte en heeft een bijzonder micro klimaat en ligt tussen Albacete en Valdepeñas (El Bonillo). Ze hebben verschillende prijzen gewonnen met hun wijnen. Nou zijn er verschillende meningen over de kwaliteitscategorie ‘Vino de Pago’ omdat Rioja en Priorat hier niet aan mee doen en als enige twee DOCa classificatie kennen. Catalonië trouwens ook niet maar die kennen weer de classificatie ‘Vi de Finca’.

Een paar mooie wijnen geproefd waaronder de ‘Escena’ 2009 (70% tempranillo, 30% Cabernet Sauvignon) en ondanks 30 maanden houtopvoeding nog steeds fris met duidelijke tannines.

Een goudgele Chardonnay uit 2013 met nog mooie zuren waar het hout wel domineert en daar moet je van houden. De Syrah’s (2007, 2009) vond ik verrassend waarbij de laatste nog veel kruidige aroma’s had en complexe gelaagdheid. Gefaciliteerd door én ten huize van Ton Wortelboer (Procuwijs). Geen onbekende in de wijn- en hospitality branche! The Bottle Boys – importeur van deze wijnen – en begeleidend water van Aquagen Deep Ocean Still en Sparkling Water (Paul Mulder). Heel bijzonder trouwens die mineraal water taste.

Een leuke avond met wijnacademie collega Olav van Schie (Restaurant Zonneweelde Noordwijk) en Jan Pronk (Bistro Restaurant Jeanpagne Leiden). Afgesloten met 3 Chianti’s uit 2016 waaronder een reserve uit 2016 en een intens robijnrode Podere dell’ Anselmo Pax (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Colorino).

Leuke groep, mooie wijnen! Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *