Grands Crus de Bordeaux tasting Amsterdam

Op uitnodiging van Perswijn heb ik deelgenomen aan de Grands Crus de Bordeaux wijnproeverij Amsterdam. Het is de 7e editie waar zo’n 97 topchâteaux die de vintage 2017 laten presenteren. Een zeldzame gelegenheid om top Grands Crus van de Bordeaux te proeven en direct met de producenten en wijnprofessionals contact te leggen. Ik was er met twee collega’s van de wijnacademie én de wijnproefgroep. Een behoorlijke race om in drie uur tijd de topchâteaux geproefd te hebben in het unieke historische gebouw ‘Beurs van Berlage’. Vintage 2017 was geen gemakkelijk jaar maar er zaten wel een paar hele mooie wijnen tussen. Gestart met Graves 2017 van Chateau de Chantegrive en die beviel uitstekend. Van Graves naar Pessac-Léognan naar de Crus de Saint-Émilion. Chateau Canon-La-Gaffelière die wat te zuur werd ervaren. Waar daarentegen de Crus de Pomerol wat te vlak waren, er toch wel twee mooie ronde fruitige tussen zaten zoals de Beauregard en de La Croix de Gay. De voorkeur ging toch wel uit naar de linkeroever vanwege meer kracht en complexiteit. Goed, smaken verschillen en uiteraard veel van deze wijnen kunnen echt nog wel wat jaren verder rijpen.

De entourage in de Beurs van Berlage is geweldig en het is leuk om wat docenten, producenten en andere wijnprofessionals te ontmoeten. Velen kennen elkaar en zo’n proeverij heeft ook wel een sociale component. Voor de wijnproducenten is het puur marketing technisch. De ene presenteert het met meer flair dan de anderen. Sommige zijn qua naam al zo bekend dat tijdens het serveren nog op de mobiel wordt gekeken of met de Franse buur wordt ge chit-chat (‘papoton’).

In drie uur tijd bijna alles kunnen proeven behalve de Sauternes en andere zoete varianten want daar stonden behoorlijke rijen na afloop.

Samengevat een mooi evenement waar ik wel bemerk dat het toch wel een selectieve groep is die daar op af kom. De meesten kennen elkaar al jaren. Het professionele wijnwereldje is op zich niet zo heel groot in NL. De wijnen die hier gepresenteerd worden zie je niet in de Supermarkten, Gall & Gall’s of gewone wijnwinkels en dat is maar goed ook als je weet dat de gemiddelde Nederlander zijn wijnen met name daar koopt. Herkenning, gemak en lage prijs is zijn de sleutelwoorden voor de gemiddelde Nederlander en dat is jammer.

Nederland heeft een bijzondere relatie met de Bordeaux vanwege de handel, exploitatie en het irrigeren van de regio in de 17e eeuw. Klein Holland werd het ooit genoemd. Het is een zeer bijzondere wijnregio die het momenteel niet gemakkelijk heeft vanwege klimaatveranderingen, trage innovatie en de toenemende accijnzen op Franse wijnen. Maar, het zijn en blijven Fransen! Zeer overtuigend van hun cultuur en hun klasse wijnen. Wijnjaar 2017 was niet het beste wijnjaar voor de Bordeaux. Wijnjaren 2016, 2015 en 2010 waren beduidend beter en dat verschil is waar te nemen… Bordeauxwijnen rijpen met de jaren en het verdient wel enige objectiviteit om deze wijnen ook nog eens te proeven over 2 , 4, 6 of 10 jaar…

Op naar vintage 2018…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *