Gaan de Italiaanse wijnen profiteren van de importheffingen in de VS op Spaanse, Duitse en Franse wijnen?

De importheffingen, die kunnen oplopen tot 25%, zijn al enige tijd onderwerp van discussie maar gaan toch doorgevoerd worden. Italië schijnt (voorlopig) buiten schot te blijven en dat kan een boost betekenen voor de export voor andere regio’s buiten de bekende ‘super toscans’ die gretig aftrek vinden. Denk aan de Barbera’s, Barbaresco’s en Barolo’s die, opmerkelijk, niet in grote getale in de VS geïmporteerd worden. Biedt dit nieuwe mogelijkheden voor de o zo prachtige Piëmonte wijnen?

Drie jaar geleden heb ik in september/oktober de Barolo regio rondgetourd en werd toen door verschillende wijnboeren geattendeerd op het stelselmatig warmer worden van de regio en de korter durende seizoenen. De wijnboeren zagen nieuwe markten in China (en de VS) ontstaan maar, werden paradoxaal tegelijktijd bedreigt door nieuwe ‘invasive species’ uit Azië die heel graag hun eitjes wilde leggen in de begerige Italiaanse blauwe druiven. Ik heb er heel wat voorbij zien vliegen maar het deed niets af aan de geweldige wijn- en eetcultuur daar…. (Met wat meer innovatieve vinificatie en het sneller kunnen verkopen van ‘opgeslagen’ voorraden liggen hier zeker nieuwe en andere mogelijkheden… )

Lees in de Financial Times: Italian wine investors return to ancient pedigrees The region of Piedmont is attracting growing demand  (kan zijn dat de link vraagt om login..)

Castiglione Falletto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *