Châteauneuf-du-Pape

Een bekende wijn uit gelijknamig plaatsje van de befaamde Rhône (Latijn: Rodanus, Duits: Rotten). Deze rivier stroomt in Zwitserland en Frankrijk en heeft meer dan 800 km stroomgebied. De Rhône ontspringt in Wallis bij de Furkapas en heeft een groot debiet oftewel de hoeveelheid kubieke meters stromend water per tijdseenheid in een rivier. Dit maakt deze rivier met de verschillende klimaten, terroirs en meegevoerde mineralen tot een belangrijke wijnregio. Ook de Rhône kent een Noordelijk en Zuidelijk wijngebied en een rechter- en linkeroever zoals ook bekend bij andere wijngebieden als de Bordeaux. Eerder in de Rhôneregio geweest maar nog niet in Châteauneuf-du-Pape dus tijd voor een bezoek en een proeverij. Het is 36 °C dus lekker warm en de airo draait op volle toeren. De wijnvelden zullen binnen enkele weken bezocht worden door duizenden plukkers aangezien de oogsttijd dichterbij komt. Het valt hier gelukkig mee met het aantal toeristen, afritsbroeken en terugverende gezondheidsstappers.

Eerst even naar het lokale Franse tourisme bureau voor wat nadere informatie over wat te bezoeken en waar. Een mooie infographic hangt daar op de muur dat een heel goed overzicht over de wijn en haar gebied.

Infographic CHATEAUNEUF-DU-PAPE

De appellation van circa 3000 wijnstokken is in 1936 toegekend en de boeren mogen dertien verschillende druivensoorten gebruiken voor de wereldberoemde wijn waarvan vijf van de dertien wit zijn: de Clairette, Bourboulenc, Rousanne, Picardin, Picpoul Blanc. De rode druiven zijn de Grenache, Cinsault, Counoise, Mourvèdre, Muscardin, Syrah, Terret noir en Vaccarèse. De laatste jaren is er een trend zichtbaar dat de witte druiven niet in de blend gebruikt worden en enkele rode worden toegepast ipv van de bekende acht. Een witte Chateauneauf bestaat ook en beslaat circa 10% van de totale productie. Tegenwoordig mag er voor de rode blend 18 toegestane soorten verwerkt worden aangezien er meer varieteiten zijn ontstaan op de bestaande soorten. De Grenache, Mourvèdre en Syrah zijn de overheersende druivensoorten in de rode wijn.

De Rhone streek is één van de oudste wijngebieden van Frankrijk en door de Grieken gecultiveerd een aantal eeuwen voor onze jaartelling. De Romeinen hebben het verder ontwikkeld en later de Kelten, Franken en sinds de 14e eeuw de invloed van de Katholieke kerk. Avignon werd sindsdien als zomerresidentie voor de pausen gebruikt en dat stimuleerde de wijnproductie en regio. De oorspronkelijke wijnfles is bijzonder en draagt in het reliëf het pauselijk wapen van de stad Avignon: twee gekruiste sleutels, die van Petrus. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5% bedragen en de opbrengst mag maximaal 35 hectoliter per hectare opleveren. De druiven mogen alleen met de hand geoogst worden.

Het was baron Le Roy de Boiseaumarie die in 1923 het Syndicat des vins Châteauneuf-du-Pape oprichtte om de kwaliteit van wijn te waarborgen. Dit is de basis geworden voor deze appellation! Ik heb er een paar wijntjes geproefd en er zijn toch wel wat behoorlijk verschillen te ontdekken in jaartal, prijs, huis als domein. Je kunt je aardig op de wijn uit leven! Je creditcard ook… Duur is niet altijd beter maar bij dit soort wijnen gaat dat wel vaak op (vergelijk bv. Barolo’s, Amarone’s, Bordeaux etc.).

De rode wijnen hebben een intense kleur en een gecompliceerd boeket van rood fruit, leder, chocola, anijs, zoethout en kruiden. Niet makkelijk te herkennen zoals bij een monocepage. Het mondgevoel is rond , zalvend en wat olieachtig bij wat oudere jaren met een lange afdronk. Vijf tot tien jaar bewaarpotentieel. ֵJonge jaargangen overslaan of opleggen. Ik heb o.a. de 2018 en 2017 van Brotte geprobeerd en die zijn toch wel te jong. Teveel tannine en te kruidig zo rond het einde van de morgen. Wel wat gekocht om op te leggen om over 4 jaar weer eens te proberen. De Tavel rose ook geproefd en direct wat kistjes ingeslagen. Dit is een bijzondere rose met ook een eigen geschiedenis en AOC. Zie ook Instagram.

De witte CdP wijnen zijn wat lichtgeel, helder en hebben bloemige nuances. Lekker, maar de Cotes Du Rhone Blanc AOC Tradition 2018 is ook bijzonder goed en beter dan menig witte Paap. Deze wijn komt van de rechterkant van de Rhône rivier zo’n 15 km van Avignon. Bezoek het Musee du Vin Brotte Dégustation et Vente waar je goede informatie krijgt en waar je getrakteerd wordt op een proeverij. Leuk en het bezoeken waard zijn de lokale wijnhuizen en die bieden vaak meer voor minder. Sante! (op naar Tarragona, Rasquera en Vall de Pop)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *