Digitax versus Wijntax

Onderlinge strijd rondom belastingheffing op de Amerikaanse ICT giganten in Frankrijk (EU) en de Franse wijnexport naar de VS neemt toe.

En tja, het is o.a. Nederland waar weinig belasting wordt afgedragen door de ICT giganten a la Google, Amazon en Microsoft die hier vestigingen hebben en grote winsten boeken. Aan de andere kant zorgt het voor werkgelegenheid en de positie van belangrijke data hubs voor het Westen. Wel enigzins frustrerend dat je als relatief kleine ondernemer wel hogere belastingen afdraagt ondanks dat je in dezelfde industriebranche zit en ook nog eens van wijn houdt…;)

Het zijn trouwens niet alleen ICT bedrijven maar andere branches zoals de muziek (Rolling Stones, U2) die hier vestigingen hebben om minder belasting af te dragen.

Als de VS hogere tax gaat heffen op de Franse en andere EU wijnen zal dat wel voeten in de aarde hebben aangezien Amerika een enorm groot afzetgebied is. China heeft hier al last van vanwege de toenemende handelsoorlog met de VS. China eist namelijk een stop op de boycot van Huawei en heeft derhalve ongeveer 130 producten uit de VS extra heffingen opgelegd waaronder wijn! De prijzen van de wijn stijgen in China en dit land stond al bekend als de grote ‘opkoper’ van wijnen voor belegging. Eens zien waar dit gaat eindigen en wat voor invloed dit gaat hebben op de ICT- en wijnproducten.

Zie artikel AD: Trump boos op Macron om digitaks en dreigt nu Franse wijn zwaarder te belasten

Zie artikel BBC: Trump threatens tariffs against ‘foolish’ Macron

Zie artikel The Journal: ‘American wine is better than French wine!’ – Trump threatens tariffs on France and ‘foolish’ Macron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *