In Montalcino Italie was een wijnbouwer er al bekend mee. Druiven in de directe omgeving van klassieke muziek groeiden beter dan de druiven die zich verder weg bevonden. Geloof het of niet…
De wijnbouwer en musicist Giancarlo Cignozzi kwam erachter dat de muziek van Mozart van invloed was op de kwaliteit van de druiven. Verschillende artikelen zijn hierover verschenen.
In Frankrijk is dit bij een groeiend aantal wijngaarden overgenomen, zie ook artikel ‘Pianomuziek zorgt voor beter glas wijn‘ in het AD.
Niet geheel onlogisch aangezien muziek frequenties kunnen uitzenden die ook in de natuur voorkomen. Zo zou een bepaalde frequentie gelijksoortig zijn voor de synthese en lijken op die van stromend water…
Deze trend wordt ook zelfs toegepast in de verbouwing van verschillende tuingewassen. ‘Sinds 2008 wordt het concept al op 600 plaatsen in Frankrijk toegepast, ook bij tomaten en courgettes. Wijnboeren lijken de grootste fans. In de Elzas en in de Champagne-streek klinken al piano’s tussen de druiven. In de omgeving van Bordeaux gebruiken wijnboeren al vijf jaar de gepatenteerde muziek: de druivensterfte is er met 75 procent gedaald.’