The Dutch Table, Painters and Food

Wie zegt dat Nederland geen Haut Cuisine kent? In de 17e eeuw was dat wat anders zoals mooi weergegeven in The Dutch Table, Gastronomy in de Golden Age of the Netherlands. De schilders en schilderkunst kent bijna iedereen uit die tijd. De gastronomische- en wijnerfgoed wat minder.

Nederland was ooit een grote speler in de im- en export van de Bordeauxwijnen en introduceerde wijnirrigatietechnieken die wereldwijd nog steeds gebruikt worden. Zelfs het toedienen van zwavel in de bariques was in de Bordeaux onbekend en werd al toegepast in het Rijnland. Verschillende Hollanders mochten zich in de Bordeaux vestigen en naturaliseren, niet alleen omdat Nederland een maritieme economische supermogendheid was, maar van levensbelang was voor de handel in wijnen. Dit is de inspiratie geweest voor Louis XIV om zeer snel een soortgelijke koopvaardijvloot te bouwen maar ook om nieuwe belastingen te heffen op de Hollandse koopvaarders. De Bordeaux regio en de Franse regering kwamen hierdoor in conflict omdat dit de export van de Bordeauxwijn zeer beschadigde. De Nederlanders zaten uiteraard niet stil en de Spanjaarden en Portugezen begonnen hun sherry’s en wijnen via de koopvaarders te exporteren naar het Noorden en de overzeese koloniën. De concurrentie tussen de zeevarende naties en het belang van wijn en wijnvelden – zeker in die tijd – kende geen grenzen. Lokale conflicten, het vernietigen van wijnvelden zoals die in de Alsace (Riquewihr) en de Engelse-Nederlandse oorlogen stopte de export van Alsace wijnen via Holland naar Engeland en Scandinavië. Nederland raakte uiteindelijk haar maritieme handeldominantie kwijt aan Engeland. Echter, die 17e eeuw – gekenmerkt door een grillige wijnproductie, handel, oorlog, schilderkunst, specerijengebruik en de ontdekking van nieuwe gerechten – is nog steeds een bakermat van inspiratie voor kunst, cultuur, gastronomie en wijnbouw. Nederland is nog steeds een belangrijke handelspartner in de wijn im- en export en kent een toenemende waardering voor (nieuwe) gastronomie en wijn.
(Jon Peter van den Oever 16 feb 2019)

Citaat uit het boek;  ‘It is sad that the many good things to eat in the Netherlands today fail to get the credit they deserve’  Auteur Gillian Riley

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *