Turks wijnhuis ‘Kutman’

“Kutman” wijn, toch even besteld! 
Mooi transgender wijntje uit Turkije van wijnhuis Kutman (sinds 1898). Turkije kende ooit een bloeiende wijnproductie die zelfs eeuwen terug gaat. Desondanks de steeds scherpere wetgeving en religie staat de Turkse wijnbouw onder druk. De circa 100 wijnhuizen hebben het niet makkelijk met een 40 tot 70% belastinginning op alcohol ter ontmoediging van gebruik. 

Kut (sorry voor het NL woord) in het Turks uitgesproken als ‘Koet’ betekent o.a. ‘geluk’. Hoe kan het ook anders…;) Ik vind het nu al een heldenwijn. Het wijngoed heeft ook een museum en geeft inzicht in de Turkse wijnbouw tijdens het Ottomaanse rijk tot heden en dage. Het is een familiebedrijf in de 4e generatie van oprichter Ali Paşazade Ahmet Efendi in het plaatsje Mürefte. Op 75 hectare worden o.a. de Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay and Sauvignon Blanc gekweekt om te verwerken in mono cepages of blends. Uit de regio Anantolie komen locale cepages zoals Şenso and Karasakız uit regio Thracië, Çalkarası from Denizli, Allicante uit Manisa, Kalecik Karası uit Ankara, Öküzgözü en Boğazkere druiven uit Elazığ en Diyarbakır regio’s voor blends van rode wijnen. Voor blends van witte wijnen: Emir from Nevşehir, Sultaniye uit Manisa en Semillon cepages als lokaal product van Thracië. Courtesy Kutman Winery


3 thoughts on “Turks wijnhuis ‘Kutman’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *