Union de Grands Crus proeverij Amsterdam

Deel 1 en 2 (rechter- en linkeroever)

Union des Grands Crus de Bordeaux jaargang 2020, rechteroever


Op maandag 6 maart 2023 vond in de Beurs van Berlage Amsterdam de tiende editie plaats van de Union des Grands Crus de Bordeaux proeverij. Meer dan 100 top châteaux waren aanwezig om jaargang 2020 te presenteren voor zowel wijnprofessionals als consumenten. Een unieke gelegenheid om deze prestigieuze wijnen te proeven. De proeverij was georganiseerd door Wijnkoperij Okhuysen, De Bruijn in Wijnen en vakblad Perswijn. Wat brengt wijnjaar 2020 dat gekenmerkt werd door grote weercontrasten en een wereldomvattende pandemie? Voor Anne-Wies.nl doet Jon Peter van den Oever* verslag.

Een jaar van pandemie

Op 24 januari 2020 werd de eerste SARS-CoV-2 besmetting vastgesteld in Frankrijk, notabene in Bordeaux! Een merkwaardige start van een jaar dat iedereen nog lang zal heugen: afstand houden, mondkapjes en lockdowns. De horeca dicht, beperkt reizen en thuiswerken was het devies. Niet écht bevorderlijk voor de hospitality branche en het sociale leven. Ik heb een aantal collega’s, die ik in deze branche heb leren kennen, een zware tijd tegemoet zien gaan.

Gevolgen voor wijnhandel

De wijnhandel had internationaal ook te maken met spanningen over invoerrechten tussen Europa en Amerika, China en Australië en een Brexit. Ondanks dat de wijnproductie (260 mhl) iets hoger was dan 2019 (1%) daalde de exportwaarde wereldwijd met 6,7% en de wijnconsumptie met 3% (*OIV-rapport 2020). Voor Frankrijk daalde de export met 13,9% en de omzet bereikte 12,1 miljard. Niet alles was kommer en kwel, omdat de horeca gesloten was nam het thuisgebruik in wijn toe. Nederland importeerde zo’n 11% meer wijn en staat netjes geregistreerd als het op vier na grootste importland in 2020. Niet slecht toch? Echter, hoe is het de Bordeaux vergaan waar het consumeren van premium wijnen in restaurants enorm terugliep door de lockdown, de export stagneerde en handjes voor de oogst moeilijk te krijgen waren.

Wijnaar 2020 in Bordeaux

Het jaar 2020 staat te boek als een warm jaar, echter met grote weerverschillen. De winter was mild en de bloei kwam eerder op gang. Afgewisseld met kou en regen, een warme droge zomermaanden en een natte augustus maand. In het voorjaar stak meeldauw op en in de zomer hadden de druiven hitte en water stress. Veel wijnboeren waren ook gespannen door hagel en heftige onweersbuien. September werd weer een warme maand met koele nachten. Het wijnjaar leek op voorhand moeilijk te voorspellen. Toch waren de verwachtingen in het najaar hoog en gingen vergelijkingen op met goede oogstjaren zoals 2018 en 2019. De Bordeaux produceerde in 2020 circa 440 miljoen liter wijn en dat is zo’n 10% minder dan in 2018 en 2019, oogstjaren die gekenmerkt werden met concentratie en frisheid. Zijn er subtiele verschillen met deze jaren waar te nemen in de fruittonen, frisheid, zuren, alcoholpercentage en de mate van tannines?

Proeverij Union des Grands Crus de Bordeauxjaargang 2020

Het is altijd bijzonder om in de Beurs van Berlage te zijn of je nu wel of niet van architectuur houdt.  Het Jugendstil gebouw is gerealiseerd in 1903 en moest volgens Berlage een weerslag zijn van de Nederlandse geschiedenis en samenleving: democratisch én door samenwerking tot veel in staat. Na 1985 kreeg het handelsgebouw een publieke culturele functie. Een mooie en centrale locatie voor de prestigieuze Grand Cru proeverij van de Bordeaux die daar de afgelopen tien jaar plaats vonden.

Zaal Grands Crus Bordeaux

Het is behoorlijk druk bij de ingang waar veel wijnprofis klaar staan met de mobiele toegangscode in de aanslag. De deur gaat klokslag 13.00 open en het is even zoeken naar de naambordjes. Wederom een mooie brochure van de Union des Grand Crus met goede beknopte informatie over de châteaux, terroirs, productievolumes, hectares, vinificatie en de cépages. Met het notitieboekje (Le Carnet) in de ene hand, mobiel en het proefglas in de andere hand val ik, met nog een collega, de witte wijnen van Graves en Pessac-Léognan aan.

De overige leden van de Union zijn onderverdeeld in de appellaties Saint-Émilion Grand Cru, Pomerol, Listrac-Médoc, Moulis-en-Médoc, Haut-Médoc, Médoc, Margaux, Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estéphe en Sauternes ou Barsac. In totaal dit jaar honderd-en-een Grand Cru exposanten.

Graves en Pessac-Léognan

We starten met een Château de Chantegrive ‘Caroline’ (famille Lévêque) van 60% sauvigon blanc en 40% sémillon. Bijzonder frisse citrustonen, abrikoos en gerijpt op frans eiken. Het wijnhuis staat bekend als duurzaam en is één van de belangrijkste in Graves. Een mooie start en die wijn kan zeker nog wat jaren liggen.

Vervolgens proeven we de meer strakkere Château Rahoul (Thiénot/Dourthe). Variëteiten van 53% sémillon en 47% sauvignon blanc. Fris, grapefruit, wit fruit, acacia met zo’n 8 maanden fermentatie en gisting op frans eiken. Ook hier duurzame agricultuur en Terra Vitis gecertificeerd sinds 2016.

We gaan snel door naar Château Bouscaut (Sophie Lurton en Laurent Cogombles) en Château Carbonnieux (famille Perrin). De eerste bestaat uit 68% sauvignon blanc en 42% sémillion en is zeer strak met ferme zuren die lang blijven hangen. De laatste is iets vlakker, mineraliger, overheersend peer en beetje romig.

Klein historisch detail maar toch waardevol te vermelden is dat het oude wijnhuis Carbonnieux – uit de 13e eeuw – de witte wijn ooit als ‘mineraalwater’ verkocht aan de sultan van Constantinopel om het alcoholverbod in de regio te omzeilen. Toeval, die minerale toets?

Grands Crus Bordeaux wit

Kenmerkend zijn de witte wijnen geconcentreerd, fris, fruitig met veel citrustonen en wat mineralig. Een mooie balans tussen zuren en fruit! We vervolgen de weg naar rood van Pessac-Léognan, de jongste appellatie van de Bordeaux (1987) voor zowel rood als wit. Ik focus me op rood waarvan de opvoeding tot minstens 15 september van het jaar na de oogst wettelijk verplicht is.

Cháteau Les Carmes Haut Brion (75% cf, 25% merlot en 25% cs) heeft stevige tannines. Fruittonen van zwarte kers en rode bes.

Daarentegen heeft Domaine de Chevalier zachte tannines, aards karakter met pruim en een fijne balans van zuren. Een mooi glas op dronk en dat kunnen we ook zeggen van

Château de Fieuzal, in het hart van Graves, heeft donker rijp fruit, kers, pruim, zacht en istoch een beetje kruidig.

Château de France met een zonnig microklimaat is meer kruidig, complex en heeft ferme tannines.

Château Haut-Bailly is wat gesloten, geconcentreerd waarbij het fruit nog wat verborgen is en behoorlijke tannines had. Deze kan zeker nog paar jaar rijpen.

Bij Château Pape Clement overheerste het donkere fruit, zwarte koffie, kruidig en toch ook behoorlijk strak.

Château Larrivet Haut-Brion is wat gesloten maar bij wat lucht komt het zwarte fruit los. Geconcentreerd, intens en kruidig.

We sluiten Pessac-Léognan af met de robijn glinsterende Château Smith Haut Lafitte. Geconcentreerd, gelaagd, vol en zwarte kers, bramen, chocola en milde tannines.

Kenmerkend voor rood zijn de verschillen in tannines en de afwisseling tussen rood en donker fruit. Het lijkt een heel mooi jaar voor de witte wijnen. Fris en mooie zuren! Voor rood zijn de warme nadagen uitstekend voor de concentratie, zachtere tannines en fruit aroma’s. (foto’s)

Saint-Émilion 

Snel door naar rechteroever. Daar worden we toch verrast door soepele, drinkbare wijnen, maar ook fris en kruidig. De merlot heeft in 2020 zijn best gedaan en dat kunnen we ook zeggen van de cabernet druiven, in het bijzonder de cabernet franc. Milde tannines, rijp donker fruit (zwarte kers, zwarte bes, pruim) afgewisseld met framboos, aardbei, chocola, methol en fijne kruidigheid. Niet overrijp en weinig tot geen groene paprika te ontdekken.

De kannunik Balestard zou trots zijn op deze La Tonelle van één van de oudste wijngaarden in Saint-Émillion. Robijnrood, veel fruit, ferme tannines, complex en elegant!

Voor Château Canon-La-Gaffeliére schijnt 2020 één van de beste jaren te zijn. Donker fruit, kruidig en bloemig. Intens en complex. Een mooie lange afdronk (55% merlot, 30% cf en 15% cs).

Clos Fourtet is zacht met overheersend donker fruit en zeer zachte tannines en nodigt uit tot rustig genieten (90% merlot, 7% cs en 3% cf).

Chateau La Gaffeliére is blend van 60% cf en 40% merlot en is daarentegen fris, kruidig met ferme tannines.

De Grand Mayne heeft frisse en rijpe tonen van rood en donker fruit, licht hout, beetje kruidig en chocola.

Cháteau Pavie Macquin heeft mooi zuren die in balns zijn met de tannines en het fruit. Een fijn glas en dat vinden we ook van Cháteau La Tour Figeac. Zacht, rijp en al op dronk (80% merlot en 20% cf).

Bij Cháteau TrotteVielle staat Timo Koster (Poot Agenturen). De wijn is complex met rood en zwart fruit, zachte tannines, kruidig en kent een lange afdronk. Kunnen we bestellen?

Château Valandraud is rijp, vol met veel donker fruit (90% merlot) en is fluweelzacht.

Bordeaux Saint Emilion

Ik moet echt bekennen dat 2020 voor Saint-Émilion qua stijl en structuur werkelijk top is! De zaal is behoorlijk druk geworden met een kolonne paarsmondige proevers die zich naar ‘vrije’ spuugbakken haast om door te gaan. We gaan door naar Pomerol.

Pomerol

Pomerol kent een lange geschiedenis en heeft een wijnoppervlakte van circa 800ha. Carmenère is hier niet toegestaan in het gebied waar de merlot heer en meester is. Mede te danken aan het succes van de legendarische Petrus.

Cháteau Beauregard (65% merlot en 35% cf) is al sinds de 12 eeuw een tussenstop naar Santiago de Compostela en nog steeds volgen pelgrims deze route. De wijn is vol en zacht, fruitige bessen, braam, cacao, tabak en heeft ferme tannines die de wijn compleet maken.

Le Bon Pasteur, sinds 2013 in Chinese handen (80% merlot en 20% cf) is sappig met veel rijp fruit, zachte tannines, kruidig met lange afdronk. De bekende oenoloog Michel Roland, wiens grootouders Le Bon Pasteur in 1920 oprichtte staat hier aan het roer van deze mooie wijn en vliegt de wereld over als principal wijn consultant.

Chateau La Cabanne ligt in het hart van de Pomerol is met 96% merlot vol rijp met donker fruit en toch fris, bloemig, aards met zachte tannines. Een complete wijn!

Het unieke terroir (klei en grind) en veel najaarszon levert een top wijn op voor Cháteau Clinet . Complex, donker fruit, cassis, wat peper, nootmuskaat en sigarendoosje. Geen cf in deze blend van 80% merlot en 20% cs. Een aanrader!

De mooie fles en het klassieke etiket van Château La Croix de Gay wekt veel verwachting die niet bedrogen uitkomt. Een vol boeket met veel structuur, donker fruit, rijp, viooltjes, kruidig (10% cf) met zachte tannines. Een topper! De vijf eeuwen ervaring en het unieke terroir van het chateau – klei, grind en ijzer oxide – komt ruim tot uiting in deze wijn. We proeven er nog drie.

Cháteau Petit-Village is een zeer mooie met blend 31% cf, 9% cs en de rest merlot. Ingeschonken door co-manager Vincent Priou is de wijn te typeren als rond, vol, soepel, peperig met donker fruit van kersen en bramen. Achttien maanden rijping waarvan 40% op nieuw eiken.

Bij La pointe wordt rood en zwart fruit gelaagd afgewisseld met zachte tannines, complex met een lange finish. Wederom een elegante Pomerol!

De laatste rode wijn van de rechteroever, Château Rouget, is heel gelaagd, rijk, chocola, truffel, munt, donker fruit en zijde zachte tannines. Met deze één van de oudste officiële Pomerol wijnen sluiten we 2020 van de rechterkant af.

Grands Crus Pomerol

Ik kan niet anders concluderen dat 2020 een heel mooi wijnjaar is Pomerol en Saint-Émilion. Mooie tannines, veel donker fruit, licht kruidig, lange zachte afdronk en wat hoger in de alcohol. Klasse! Volgende keer deel 2, over de linker oever en Sauternes en Barsac.

Deel 2

Union des Grands Crus de Bordeaux jaargang 2020, linkeroever

Vandaag zijn de wijnen van de linkeroever en Sauternes aan de beurt.

Map medoc ANNE-WIES.NL

Map: La Carte des Vins s’il vous plaît. Discover more wine maps here

Listrac-Médoc

We gaan verder met Listrac-Médoc dat wat verderaf ligt van de Gironde op het hoogste gedeelte van de Médoc en kent een wat koeler klimaat. Aangezien september wat warmer was moet het de Cabernet druiven qua rijping goed hebben gedaan. Ik proef de vier chateaus Clarke, Fonréaud, Fourcas Dupré en Fourcas Hosten. De laatste drie hebben met een klein percentage petit verdot en lijken iets minder rijp met nog wat behoorlijke tannines.
Chateau Clark (70% merlot en 30% cs) is elegant, fruitig met milde zuren en zachte tannines.
Dupré is diep paars met tonen van braam, framboos en pruim. Beetje aards maar een wijn met persoonlijkheid.
Château Fonreaud oftewel de ‘koninklijke fontein’ geeft donker fruit, cassis, tabak, kruidig met ferme tannines. Zou deze nog even laten liggen.
De wijn van Fourcas Hosten heeft een concentratie van zwart fruit en elegante tannines. Het wijnhuis is een stap aan het maken naar biologische vinificatie.

Moulis-en-Médoc

De donkerpaarse Château Maucaillou is vol van blauwe bes, zwarte kers, zwarte olijf. Geconcentreerd, viooltjes, beetje kruidig met rijpe tannines en lange afdronk. Het barokke gebouw uit 1875 is een trekpleister want het ‘Musée des Arts et Métiers de La Vigne et du Vin’ bevinden zich hier.
De purperen Château Chasse-Spleen is kruidig met een mooie tannine structuur en gelaagd zwart fruit. Kan zeker nog een paar jaartjes rijpen. Sinds 2017 is het chàteau ook een centrum voor moderne kunst en is zeker het bezoeken waard.
De wijn van Château Poujeaux is krachtig, strak, kruidig en fris. Veel donker fruit en de wijn is zo goed als ondoorzichtig. Kan ook nog een paar jaar rijpen. De druiven groeien op dikke lagen steen (graves de günz) en hier staan ook de betere wijngaarden van Moulis. De crus van Saint -Julien schijnen de meeste betrouwbare van de Médoc te zijn en lijken qua karakter op die van Moulis. We gaan wat Noordelijker.

Saint Julien

Saint Julien is de kleinste appellatie van de Médoc (908 ha) maar niet de minste. Circa 95% zijn crus classés en de grootste zijn Château Lagarange (118ha) en Château Beychevelle (92,5ha). Gezamenlijk goed voor een productie van meer dan een half miljoen flessen. De wijnen zijn intens, gelaagd en hebben vele smaak. Mooie verleidelijke combinatie van zwart en rood fruit, fris, niet te hoog in de alcohol en hebben over het algemeen fijne tannines en lengte. Ik ben onder de indruk van deze wijnen. Het is behoorlijk druk geworden met wijnproevers en daarom niet geheel mogelijk alle wijnen stands te proeven.

Margaux

Château Brane-Cantenac is een smaakvolle wijn met rood en donker rijp fruit, bramen, blauwe en rode bes, pruim, viooltjes, tabak en zachte doch ferme tannines. Zeer goed in balans en wat een topwijn is dit van het befaamde Cantenac plateau.

De 49ha van Château Dauzac, waar de druiven voor deze wijn vandaan komen, kent een microklimaat met een terroir van grind en klei dicht bij de Garonne. Het château staat bekend als innovatief, experimenteel en heeft veel geïnvesteerd in biodiversiteit. Ook hier een behoorlijke smaaksensatie aan gelaagd fruit, complex, kruidig en zachte lange afdronk. Nog zo’n topper van 72% cs en 28% merlot die, naar ik meen, na een kleine vier jaar volmaakt wordt.

De wijn van Château Desmirail geeft ook al zoveel fruit. Sappig en fris. Iets zachter vanwege het merlot aandeel. Kruidig en floraal (viooltjes) door de 10% petit verdot en 40% cs. Een elegante wijn.

De donker purpere grand cru van Château Kirwan (Schröder & Schÿler) heeft veel donker fruit en fijne tannines. Kruidig, fris en elegante wijn waar de oenoloog Philippe Delfaut zeker zijn signatuur aan heeft gegeven.

Château Lacombe, met zo’n kleine 130 ha aan wijngaard areaal en een grote productie van circa 300.000 flessen, maakt ook gebruik van zo’n 75% nieuw eiken. De wijn is kruidig met warm donker fruit, ietwat zuivelig, beetje boers maar na wat walsen kwam de wijn meer open.  Stevig met zachte tannines. Nog paar jaar laten rijpen. Een echte bewaarwijn.

De wijn van Château Siran beviel direct. Een volle rijke en elegante wijn met veel donker fruit. Kruidig en fijne tannines. Afdronk met veel smaak die lang blijft hangen. Een aanrader.

Nog zo’n wijn die zeer in de smaak viel is die van Château du Tertre. Het chateau dat eigendom was van de 2018 overleden Eric Albada Jelgersma is verkocht aan een verzekeringsmaatschappij. De familie Helfrich beheert het kasteel in de stijl van de tradities van Margaux. Veel donker fruit, geconcenteerd, rijp en fijne tannines. Veel smaak met lange afdronk. Even nagenieten.

Bij Château Giscours volgen de nazaten van Jelgersma (Dennis, Derek en Valérie) hun vader op in het wijnmaken en het beheren van het wijngoed (100 ha). Met 56% cs en 44% merlot is dit een intense wijn van rood en donker fruit, cassis, nootmuskaat, rozenblaadjes, pruim en ferme gelaagde rijpe tannines. Kan nog zeker wat jaartjes rijpen. Dit is ook een mooie bewaarwijn maar gewoon openen over een kleine 4 jaar. Klasse!

Bordeaux JP linkeroeverij rode wijnen

Haut-Médoc 

Château Belgrave, een van de oudste cru wijngaarden van de Haut-Médoc, heeft veel gelaagd donker fruit, tabak, kruidig en geen harde tannines. Een bijzondere wijn en zal na 4 jaar echt op dronk zijn. Lijkt een beetje op de Lagrange uit Saint-Julien.

Château de Camensac heeft gelaagd rood en donker fruit, wat zuivelig maar een krachtige sterke wijn en kan ook nog even liggen.

Château Lamarque gaat al een kleine 800 jaar mee en heeft verschillende oorlogen en overheersingen meegemaakt. Het is nog steeds familiebezit waar geschiedenis, kennis en ervaring in het maken van wijn nog steeds de waarden van het chateau zijn, De wijn, met 16% petit verdot heeft pittige tannines, veel zwart fruit, cederhout en blijft lang hangen.

De Cantelmerle heeft gelaagd zwart en rood fruit, krachtig, complex, kruidig en elegante tannines.

De atypische Merlot overheersende Chateau Coufran (85% merlot en 25% cs) schijnt de Pomerol van de Médoc te zijn. Rijp, zacht en veel rode kers en pruim, cacao. Iets frisser en wat meer tannine dan de Pomerol wijnen.

Medoc 

Château La Tour de By is krachtig en complex. Kruidig en fruit van zwarte bessen, bramen, cassis, donker fruit en rijk met ferme tannines. Fris, kruidig en toch fruitig. Een echte Bordeaux waar de ervaringen van de repatriant Marc Pagés uit Noord-Afrika, een zgn. ‘pied noir’ het chateau maximale potentie heeft gegeven die is doorgegeven aan zijn opvolger, kleinzoon Frederic Le Clerc.

Paulliac

Château Batailly ligt wat verder van de Gironde en kent rijke geschiedenis die teruggaat naar de  Franse overwinning op de Engelsen in 1455. De wijn heeft veel rijp fruit, wat laurier, vanille, grafiet en niet te zware tannines. De wijn is al op dronk.

Château Haut-Bages is een krachtige complexe en kruidige wijn. Kersen, tabak, pruim en gelaagd donker fruit met weldadige tannines. Even tot je door laten dring(k)en. De 3% petit verdot geeft de wijn wat extra stevigheid.

Château Lynch-Bages (13,5% alcohol) heeft achttien maanden gerijpt op hoofdzakelijk nieuw Frans eiken en dat proef je. De dieppaarse wijn heeft het aroma van zwarte kers, blauw bes, pruim, bloemig (viooltjes, rozen) en is rokerig.  Stevige maar rijpe tannines met een bepaalde frisheid. Een elegante en sterke wijn met een lange afdronk.

Château Lynch-Mousas eigendom van de Castéja familie (net als Batailly) is sappig, licht kruidig met tonen van cassis, bosbessen, zwarte kers en zachte tannines. Met 2018, 2019 is 2020 de laatste van deze drie Musketiers. Een elegante wijn die met wat jaren verder rijpen nog veel te ontdekken geeft. Pauillac wordt afgesloten met een geweldenaar van

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Wijngoed eigenaar Roederer heeft veel geïnvesteerd in het château richting biodynamische landbouw met moderne wijntechnieken. Donkerpaarse kleur en veel gelaagd rijp fruit, kruidig en wat truffel. Mooie zuren en een lange afdronk. Een sublieme wijn!

Saint-Estèphe 

Bij Château Phélan Ségur, met opvallend geel etiket, horen we dat er voor het eerst klein percentage petit verdot (2%) in de blend is opgenomen. Het geeft de intense en toch frisse wijn wat extra pit buiten het complexe samenspel van donker fruit, chocola, vleugje cassis en rode bes (merlot 54%, cs 54%  en cf 2%). Gelaagde tannines die een frisse toets geven. Knap ensemble van dit château dat sinds 2018 eigendom is van de Belgische zakenman Philippe Van de Vyvere.

Château de Pez, één van de oudste wijn estates van Estéphe (1454) én eigendom sinds 1995 van het champagnehuis Louis Roederer geeft een warme en zachte drinkbare wijn met niet te zware tannines. Gebalanceerd, expressief en lange afdronk!

Union Grands Crus volle zaal

Het wordt dringen en het lukt helaas niet om alle wijnen uit Saint-Estèphe te proeven.

Sauternes & Barsac

De laatste stands aan het einde van de proeverij zijn de edelzoete wijnen van Sauternes en Barsac.

Map Sauternes Barsac Anne-Wies.NL

Map: La Carte des Vins s’il vous plaît. Discover more wine maps here

De goudgele Château Sigalas Rabaud is een fluweel zachte wijn met frisse toets. Veel exotisch fruit, nectar, amandel en peer. Er liggen trouwens verschillende jaartallen op tafel.

Château de Rayne Vigneau is een samenstelling van 2020 en 2021 (87% sémillion en 13%sb) laat ik me vertellen. Honingzoet en fris tegelijk, exotisch, amandel. Heerlijke afsluiter van de proeverij waar ik nog even voor terugloop.

Château Lafarie-Peyraguey bestaat uit 88% sémillion en 12% sb en is zalvende en kruidige wijn. Vol van amandel, geconfijte citroen, bloemig, honing romig en toch fris. Mooi in balans is deze edelzoete wijn die een glimlach op het gezicht tovert.

De goudgele Clos Haut-Peyraguey is rijk, romig, kruidig, sappig, zacht en fris. Wat abrikoos, rijpe peer en nectar met een lange finale. Werkelijk mooi edelzoet.

Château Bastor-Lamontage was helaas al op. Misschien was dit dan toch een hele geliefde wijn om de Bordeaux tannines, aroma’s en kleurstoffen met frisse zoetheid te overtreffen? Wie weet? Het Sauternes edelzoet was wel heel fijne afsluiting van de Union de Bordeaux proeverij.

Bordeaux JP linkeroever

Nieuwe druivenrassen

De Bordeaux heeft het niet makkelijk als wijngebied maar blijkt toch wel weer iedere keer het summum van traditionele wijnstijl, kwaliteit en smaak. Toch dringt hier ook stelselmatig duurzaamheid en innovatie door en mag er sinds 2021 officieel (*INAO), door klimaatverandering en de prognose van hogere alcoholpercentages, de klassieke druivenrassen worden uitgebreid. Het gaat om de blauwe rassen arinarnoa, touriga nacional, marselan, castets en de witte alvarinho en liliorila. Deze zijn beter bestand tegen hitte en verschillende ziekten en mogen maar voor maximaal 5%van de aanplant van de wijngaard uitmaken. Ze kunnen meegenomen worden in kleine percentages (max 10%) in de blend zodat de klassieke Bordeaux stijl gewaarborgd blijft bij de liefhebbers en afnemers. Dit geldt wel alleen voor de AOC Bordeaux en AOC Bordeaux Superieur. Vernieuwing zal wel in de toekomst moeten plaatsvinden anders verdwijnt de herkenbare smaak en aroma’s van de klassieke blauwe Bordeaux rassen (*Kees van Leeuwen).

Voorlopig kan ik stellen dat wijnjaar 2020 voor de Bordeaux uitstekend is uitgevallen en enigszins vergelijkbaar is met wijnjaren 2019 en 2018, alleen wat frisser, zachter en veel gelaagd fruit met niet al te hoge alcoholpercentages. Klasse!

Eerder gepubliceerd op Anne-Wies.nl

JP proeven
Jon Peter van den Oever is Registervinoloog®, Informatiewetenschapper en IT-er en heeft een consultancybureau om kennis digitaal toegankelijker te maken. Als wijnliefhebber deelt hij zijn ervaringen op Instagram en The Wine Taxonomist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *