Najaarsproeverij André Kersten BV, de highlights

Maandag 23 september vond de najaarsproeverij plaats van André Kerstens BV bij het West-Indisch Huis in Amsterdam. Er konden meer dan 250 wijnen geproefd worden waarvan 9 alcholvrij en nog eens 32 versterkt en gedistilleerd. Een groot en mooi assortiment van een gerenomeerd wijnbedrijf dat al in 1880 is opgericht. Jon Peter van den Oever was erbij voor Anne-Wies.nl waar dit artikel eerder werd gepubliceerd.

Geschiedenis, ambiance en fraaie wijnen

Het weer zit mee ondanks de regenvoorspellingen aan het begin van de astronomische herfst. Het West-Indisch Huis ligt aan de Herenmarkt in het centrum van Amsterdam. Het kent een lange geschiedenis als zetel van de WIC, pakhuis, weeshuis en textielgroothandel. Door brand in 1975 is het grotendeels verwoest maar daarna gerestaureerd. Nu doet het dienst voor allerlei andere zaken. Een mooie ambiance voor een fraaie proeverij van een gerenommeerd wijnbedrijf dat al in 1880 officieel is opgericht en zich zelfs kan beroepen op meer dan 3 eeuwen wijnhandel van de familie. Heden ten dage staat Olaf Kerstens aan het roer.

Andre Kerstens wijn compilatie 1

Geschiedenis, ambiance en fraaie wijnen wijn vullen elkaar goed aan. Ik start met een cappuccino op het terras het café Nieuw Amsterdam aan de voorzijde van West Indisch Huis voordat ik de proeverij bezoek via de binnentuin waar een klein standbeeld staat van Peter Stuyvesant. Hier werd namelijk door de West-Indische Compagnie (WIC), waarvan Peter Stuyvesant gouverneur was, de opdracht gegeven tot de bouw van een nederzetting op Manhattan, wat later zou uitgroeien tot de wereldstad New York.

Overzichtsproeverij 

De proeverij start om 13.00 en er zijn al aardig wat bezoekers uit de horeca, vinologen en andere geïnteresseerden. De wijnen staan overzichtelijk uitgestald met duidelijke nummering en horecaprijzen. Bij de proeftafel in het midden kan jezelf bedienen en dat is wel zo makkelijk. Je hoeft daar niet te wachten op voorgangers die mogelijk uitgebreid hun vakantie-wijnverhalen of proefnotities delen met de schenkers. Ik maak een voorselectie van wat ik wil proeven want het volledige aantal is onhaalbaar.

Frankrijk, van Champagne tot Condrieu

Start uiteraard met mousserend: een Blanc de Blanc 1e cru NV en een rosé 1e cru NV van Frèrejean Frères Champagne. Beiden een fijne mousse, elegant en fris waarbij de rosé complexer is, met klein vleugje tannine. Een mooi begin. En zo het overzicht aanschouwend belooft de proeverij veel. Frèrejean (Avize Champagne) heeft meer dan 30 jaar ervaring in het maken van champagne. Ooit gestart als een soort hobby voor familie en vrienden maar sinds 2005 ook de weg gevonden naar de wijnmarkt. Innovatie, familiewaarden en respect voor het terroir is hun motto.

Van Maison  Prosper Maufoux start ik met een zeer toegankelijke en zachte Blanc de Blanc Delorme Cremant de Bourgogne Brut NV. Mooie horecaprijs en kwaliteitsverhouding voor een terras-aperitief. Maar ook te presenteren aan je (wijn)vrienden. De bleekgoude Rully Blanc 2022 uit de Côte Chalonnaise heeft mooie zuren en wat kruidigheid. Mooi glas.
Tijd voor wat rood. De paarsrode Gevrey-Chambertin 2019 heeft een mooie combinatie van rood en donker fruit. Fris, fruitig, fijne tannines, afgewisseld met aangename zuren. Heerlijk bij rood vlees of oriëntaalse gerechten. Hoewel niet goedkoop valt de prijs mee. De naam van de belangrijke wijnplaats van de Côte de Nuits doet haar eer aan.
Marfoux, opgericht in 1880, is in 2010 overgenomen door Eric Piffaut waarbij de investeringen duidelijke vooruitgang in de kwaliteit hebben gegeven. Het bedrijf is gevestigd in het bekende Château van Saint-Aubin.

Kerstens Franse Wijnen

Tijd voor de Loire Domaine Baudry & Dutour. Van Château de Saint Louans proef ik de Chinon Blanc 2021 (Clos des Aubois) en de Rouge 2018 (Clos du Pin). De laatste doet pinot noir – achtig aan en dat voor een cabernet franc. Fruit van rode en zwarte bessen, framboos en kers, 3 maanden maceratie en 24 maanden op nieuw hout gerijpt. Ik vond hem wat strak en denk dat hij meer tot recht kan komen bij de maaltijd. Denk dan aan gerechten met gevogelte, lam of eend. Maar… een mooie wijn van het snel  opwarmende en watervasthoudende gele tuffeau-terroir uit de Touraine.  De Chinon Blanc van chenin blanc heeft tonen van peer en annanas met een lange afdronk. Een complexe maar elegante wijn van een vroege oktober oogst. Opgevoed op de lie met regelmatige battonage en een flesrijping van 12 maanden. Juweeltje.

De zon breekt meer door en dat nodigt uit voor het proeven van een zeer fruitige niet-houtgerijpte rode Anjou van Domaine  du Petit Clocher. Veel rood en donker fruit, expressief, sappig en toch wat strak. Karaferen, langer open laten en minder koelen, dan komt die beter tot zijn recht.

Van Domaine Gadais proef ik de Muscadet Sèvre et Maine Plantation 2016. De bleekgele wijn van de melon de bourgonge komt van wijngaarden uit 1947 op metamorfe gesteente en mica. Een mineralige wijn die 26 maanden gerijpt heeft op de droesem. Behoorlijk strak, ziltig, wat noten. Daar moet je van houden. Maar prima te combineren met schelpdieren, deze wijn uit de Naintes.

De ‘long aged’ Chablis 1er cru Les Lys 2011 van het eeuwenoude Domaine Daniel-Etienne Defaix  komt van oude wijnstokken. De alcoholistische gisting (natuurlijke gist) duurt circa 3 weken. Daarna rijpt de wijn nog zo’n anderhalf jaar op de lie en 10 jaar in RVS voor de botteling. Rijk, rijp, fruitig en delicaat deze 1er crus Chardonnay die nog zeker kan ouderen. Hulde!

De Beaujolaix-Villages Blanc 2022 van Yohan Lardy verraste me. Exotisch fruit, gele appel en mineralig. Heerlijke Chardonnay met 6 maanden RVS  rijping.

Les Vins de Vienne Condrieu  Amphore d’Argent 2022 heeft 9 maanden op de lie en  Frans eiken gelegen en geeft deze aromatische viognier een ronde en smaakvolle afdronk. Een heel fijne wijn van de wijnvrienden Yves, François en Pierre die een kleine  dertig jaar geleden  de handen ineensloegen om wijn te maken.

Via Oostenrijk naar Duitsland

Door naar Stift Göttweig voor een Gruner Kremstal DAC 2023 van een van de oudste wijnproducten van Oostenrijk. De droge en fruitige wijn heeft 4 maanden op RVS gerijpt.  Kruidig, gele appel, mineralig, cirtroen en ook vleugje peer.  Regelmatig aangeboden bij de betere terassen op de wintersport.

Mijn oog wordt getrokken naar de mooie ‘bocksbeutel’ flessen Hans Wirsching VDP uit Franken. Twee Silvaner wijnen, Iphöfer Kalb en Kronsberg 1e lage. Beide fantastische wijnen met een goede balans en veel smaak. Ik heb zelden zulke goede Silvaners geproefd, waarbij de laatste krachtiger is, van oude wijnstokken. Fris, sappig, appel en meloen met een lange afdronk die niet verveelt. Wirsching is niet voor niets een traditionele en gerenormeerde wijnmakerij sinds 1630 in de Franken. Een aanrader om in je wijncollectie of op de kaart te hebben.

Hans Wirsching Franken Andre Kerstens

Weingut Münzberg VDP waar ik twee Chardonnays, Godramstein Kalkmergel 2021 en Stahlbühl 1e lage 2020 proef na de Weisserburgunder Gutswein 2022. Een zoete geur van peer en citroen, maar met mooie zuren en kruidigheid in de rijpe smaak, klein bittertje. De Chardonnays zijn beide complex, geel fruit, met meer mineraliteit bij de Kalkmergel. De Stahlbühl is zeer droog met in de neus toch rijp fruit van appel en peer. Het eikenhout geeft body en de wijn heeft een mooie lange afdronk. Mooie wijnen uit de Pfalz van Münzberg dichtbij de Elzas van de familie Kessler.

Portugal, van de Azoren tot de Douro

Van Açores Wine Company  (Azoren) de Erupção Vulcãnica NV en de Arinto dos Açores sur lies Solera. De Solera is citroenfris, complex, ziltig en behoorlijk oxidatief. Het inheemse ras arinto dos açores is niet verwant met de arinto. De wijn wordt opgevoed in een solerasysteem  nadat eerst de handgeplukte druiven fermentatie hebben ondergaan in RVS. Het aantal flessen bedraagt circa 3300 en dat maakt deze wijn uit de Atlantische ocean uniek. De tinto Erupção Vulcânico is een blend van meer dan  dan 10 druivenrassen van de vulkanische grond in Pico. De lichtrode kleur komt door 1 maand skincontact. Daarna vindt opvoeding plaats, voor de helft in RVS en eiken.  Aparte smaak van aardbei, rabarber, framboos, lichte tannine en beetje peper.

Van Quinta dos Carvalhais proef ik de robijnrode Colheita tinto DOC Dâo 2021. Een elegant wijn met aroma’s van rijp donker fruit, pruim en braam. Beetje kruidig, bloemig met subtiele tannine, deze blend van vier verschillende druivenrassen. Mooie prijs-kwaliteit verhouding.

Wine & Soul. De Pintas Character DOC Douro 2022 en de Pintas Doc Douro 2019 van verschillende druivenrassen van meer dan 100 jaar oude, op het zuiden gelegen, wijnstokken. De Character heeft een volle en rijke smaak. Framboos, zwarte kersen, pruimen en behoorlijke tannines. Inderdaad een karaktervolle wijn van de touriga nacional uit de Pinhão vallei, Noord-Portugal. De tweede wijn is een fieldblend van verschillende rassen. Complex, met cassis, kersen, chocola, pruimen en rijpe zachte tannines na een lange opvoeding op Frans eiken. Het echtpaar Da Silva Borges maakt intense wijnen met karakter van traditionele wijngaarden en druivensoorten. Klasse.

Een ongefilterde Brut Nature 3B van Filipa Pato & William Wouters. Een bloemige wijn zonder make-up waarbij de 3B’s slaan op de Bairrada Blanc de Blanc. Smaak van peer, appel, groene groente (venkel?) iets van anijs. Aparte zachte smaak. Daarna een zeer toegankelijke bio-dynamische DNMC Bairrada 2023 van de Baga druif. Veel rood fruit, kruidig, laurier en zachte tannine. Heerlijke, niet dure wijn.

Andre Kerstens wijn Portugal

Het is druk bij sommige producenten waardoor ik snel doorga naar Quinta do Vesuvio (Symington Family Estates) waar ik in gesprek raak met de Nederlandse Rosalie Lammers, business development manager van Symington. Ze licht vier wijnen toe: de Comboio 2021, Pombal 2022, Vesuvio Tinto 2019 en de Vintage Port 2015.  Quinta do Vesuvio ligt ten Oosten van Porto, vlak bij de Spaanse grens. Het is in 1989 in handen gekomen van de Symington familie die bekend staat voor de uitstekende ports en Douro wijnen.
De Comboio (‘trein’ in Portugees) is vernoemd naar de levensader die de trein vervult in dat gebied. De blend van touriga franca, touriga nacional en tinta roriz heeft geen houtopvoeding gehad en dat merk je aan het rode fruit zoals granaatappel, framboos, kers. Beetje aards en bloemig met mooie zuren. Elegant!
De Pombal (‘duiventil’) komt van verschillende wijngaardterassen met touriga nacional, touriga franca en tinta amarela. De wijn heeft negen maanden houtopvoeding gehad, is nog jong en kan zeker wat jaren ouderen. Aromatisch, floraal, vijgen, venkel met goede zuren. Zou deze nog een paar laten liggen en dan heb je een juweeltje.
De Vesuvio Tinto 2019 is fris, sterk, floraal, rokerig met zwarte en blauwe bes, pruim en rijpere tannines. De wijn heeft al wat jaartjes gerijpt, waaronder 14 maanden in Frans eiken, en heeft een goede balans.
Door naar de Vintage Port uit 2015 dat het heetste en droogste jaar was sinds lange tijd. De druiven komen van wijngaarden van twee quinta’s die liggen tussen 300 en 500 meter hoogte. Dit is een unieke ongefilterde wijn, krachtig donker fruit en toch fris. Zachte afdronk waar je echt even van moet genieten.

Even tot rust komen tijdens de proeverij om vervolgens naar Quinta do Bom Dia (1846) te gaan. Ik zie proef de Tinto Reserva. De Bom Dia heeft veel zwart fruit, rijp, aromatisch en zachte afdronk. Verrassend. De ports sla ik over anders proef ik weinig meer….

Spanje: van Cava tot Amforen

Even een overgang naar de Cava Mestres Coquet Brut Nature en de Visol Brut Nature maar zeer de moeite waard. Weinig restsuikers deze aromatische strogele Cava’s van hoge kwaliteit waarbij de Gran Reserva’s zo’n 60 tot meer dan 100 maanden rijpen! De Coquet is wat groener dan de meer rijpe Visol. Heel veel kwaliteit voor heel knappe prijzen. Hoe doen die Catalanen dat toch?

Nou ben ik zelf net terug uit Spanje waaronder Priorat dus moet ik zeker even Clos Mogador (Gratalops) aandoen voor de Mas Martinet  2021 en de Nelin Branco. Uiteraard eerste de witte Branco (grenache en macabeo) met 12 maanden opvoeding met natuurlijke gisten in foudres, 6 maanden RVS en 12 maanden flesrijping. Bloemig, wit fruit, wat honing, noten, mineralig, rond en lange afdronk met bittertje. Mooie wijn voor wijnvrienden om iets aparts te proeven. De Mas Martinet is een topwijn van grenache, carignan en syrah. Dieprood, vol, complex, zacht en rijpe tanniens met lange afdronk. Het laat de kwaliteit van Priorat meer dan eens zien.

Vervolgens een serie van drie Dido’s uit de nabij gelegen wijnregio Montsant van producent Venus la Universal (Sara Perez en Rene Barbier). De druiven van de Blanc komen uit Falset van kalk- en kleirijke bodems. Het is een aromatische wijn met ‘female touch’, geel en gedroogd fruit, noten en een beetje oxidatief. Frisse zuren, romig en lange afdronk. La Solucion Rosa is een bleke rosé van macabeo, garnacha en carignan. Kers, aarbei en bloemig.  De La Universal is een blend van cabernet sauvignon, garnacha en merlot. Een donkere droge ferme wijn met donker fruit, houtgerijpt en een volle afdronk. Mooie serie wijnen die elkaar goed aanvullen.

Andre Kerstens cava wijn Spanje

Bij Bodega Gancedo proef ik de Mencia’s Xéstal en Ucedo uit DO Bierzo. Beide aromatische en krachtige wijnen van de mencia druif. De Xéstal heeft 12 maanden op nieuw Frans eiken gerijpt en heeft veel rijp fruit, kruidigheid en een lange afdronk. De Ucedo komt van heel oude wijnstokken en kleine wijngaarden en rijpte ook op Frans eiken.  Complex, mineralig, donker fruit, kruidig, intens. Een van de betere Mencia’s die ik geproefd heb. DO Bierzo staat bekend vooral bekend om de godello en mencia druiven die heerlijke wijnen leveren.

Door naar DO Rioja voor de Petra Garnache van Bodega Finca Valpiedra 2019. Veel rood fruit, vanille, caramel en behoorlijke tannines door 16 maanden rijping in Frans eiken. Een krachtpatser van garnacha waarmee Valpiedra wil aangeven dat er meer is dan tempranillo in Rioja en dat is goed gelukt.

Het zonnige Alicante is met Valencia één van zonnigste en beste leefklimaten in Europa en geliefd bij veel toeristen. De Ánfores van Fondillón Luis XIV (DO Alicante) is gerijpt in klei amforen. Robijnrood met paarse tint van de monastrell. Veel rood fruit, kruidig, fris en zachte tannines. Les Passeres is een blend van monastrell en arcos van oude wijnstokken op circa 550 m hoogte, druiven op zand, klei ziltige grond. De licht robijnrode wijn heeft 4 maanden gerijpt in keramische amforen en een paar maanden op Frans eiken. Vers rood fruit en tannines. De wijn komt, iets meer gekoeld, beter tot haar recht bij tapas of Mediterrane salades. De Las Blancas is een blend van malavasia en verdil en heeft op de lie grijpt in RVS. Wit fruit, frisse zuren, mineralig en noten. Mooie terraswijn van het wijndomein Collection of Tondoles Centenarios (Luis XV). Allen gelimiteerde edities en afgesloten met was.

Italië, Zwaar geweld en Toscaans geluk

Van Laimburg (Alto Adige) proef ik de Pinot Nero Reserva 2021. Fruitig, kers en blauwe bes, fris maar wat vlak. Tijd voor wat krachtiger en zwaarder geweld uit Italië. Eerst van  Aldegheri de Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC 2020. Veel rood en donker fruit, kruidig en zachte afdronk. Goed in balans deze blend van croatina, rondinella en corvina. De krachtige Amarone uit de heuvels van Santambrogio 2019 streelt de tong met rijp donker fruit, kruidig, peper en chocola. Wat een genot deze wijn die 36 maanden gerijpt heeft op grote houten vaten, kleine Franse barriques en nog 8 maanden op fles. Een glimlach komt op m’n gezicht en hier wil ik even van genieten voordat ik naar de Brunello di Montalcino DOCG 2018 van Casa Raia ga. Dit is werkelijk Toscaans geluk gebotteld in een fles. Wat een wijn! Elegant, complex, geurig, veel rood fruit van bosbessen, kersen en tonen van kruidnagel, pruim, herfstblad en mooie tannines. Het hout voor de vaten komt van 150 jaar oude bomen (Allier) en de kurk van Bourassé. Mijn inziens de meest smaakvolle rode wijn van deze najaarsproeverij! Wat kan hier nog aan tippen?

Ik vervolg mijn reis naar Piazzo en die heeft nogal wat keus staan aan barbera, barbaresco, barolo. Ik proef ik de Barbaresco Rizzi Fratin en de Barolo Sottoscastello di novello. De de Rizzi is toegankelijk met intens fruit, floraal, kruidig, pruim, niet te zware tannine en lange afdronk.  De Barolo kent veel rood en gedroogd fruit, jammig, wat balsamico en ferme tannine met een lange afdronk. Heerlijk maar kan nog wat ouderen. In 1979 bracht de familie Piazzo de eerste Barbaresco op de markt en 1985 de eerste Barolo Sindsdien hebben ze verschillende wijnvelden gekocht voor verdere productie van de traditionele Piemontese wijnen met vooral de nebbiolo.

Andre Kerstens Italië wijn prosecco

Centrale proeftafel

  • Aldegheri prosecco extra dry waarbij de mousse uit je mond springt, fris frutig en mooie fles!
  • La Durantie Braucol IGP, apart, aardbei, kers, beetje kruidig, bittertje (braucol is de fer servadou druif).
  • Chibet Reserve Merlot Cabernet IGP Pay’s D’oc 2012, toegankelijke wijn, smaakt meteen goed, rond en prima prijs.
  • Vins de Vienne Reméage Rouge IGP Vin de France, mooi donker fruit, kruidig en niet al te zwaar voor een syrah.
  • Viña Bujanda Joven DO Rioja 2023, jonge en frisse tempranillo. Wat licht.
  • Chateau Loupiac-Gaudiet AOC 2018 levert een fantastische dessertwijn waarbij de zoetheid niet overheerst en toch fris en volledig in balans is. Heerlijk bij ganzenlever.
  • Horácio Simôes Moscatel de Sétubal DOC 2020 is een zachte, zoete en rijke muscat met florale aroma’s, sinaasappelsmaak, noten, rozijnen en een lange afdronk. Gerijpt op hout en INOX. Heerlijk bij een kaasje of zoet dessert.
Andre Kerstens compilatie dessert alcoholvrij

Alcoholvrije wijnen

Het is wel een flinke overstap van deze zoete wijnen naar alcoholvrij wijnen, de laatste flessen op de centrale proeftafel. Alcoholvrije wijnen winnen aan marktaandeel en passen binnen de maatschappelijke gezondheidstrend van geen tot weinig alcohol. Je moet eraan wennen als wijnliefhebber of wijnkenner maar zo startte het ook met alcohol vrij bier. Je hebt niet altijd de behoefte aan alcohol in je lichaam. Zeker als je ook van sport houdt of een belangrijke presentatie moet geven de volgende dag.

Geproefd: 

  • Paul Giraud Jus de Raisin Gazéfié 2023, verrassend. fris, beetje zoet, biologisch en kan zeker als zero alcohol alternatief dienst doen. Voor de Bob, de sporter of gewoon even geen alcohol.
  • WIN sparkling Verdejo, verfrissend, verrassend goed, lage zuren en rijp fruit waarbij je de verdejo nog steeds proeft.
  • WIN verdejo, fris, kruidig, citrus, groene appel, aangenaam.
  • WIN Tempranillo, dit is net limonade van rood fruit, bessen en wat zoet tannine.
  • Win Tempranillo 12 m oak, donker fruit, houtgerijpt, kruidig en mooi alternatief.

De alcoholvrije gin en rum van Sigfried Wonderlea, gedistilleerd en versterkt en sla ik over maar er was een ruime keus in rum, cognac, armagnac, calvados, amaretto, wodka en tequila.

Conclusie

André Kerstens BV heeft een mooi assortiment en kan vertrouwen op een lange traditie, veel kennis en een uitgebreid netwerk. De proeverij was overzichtelijk, goed opgezet met mooie wijnen van interessante producenten in verschillende prijscategorieën.

Andre Kerstens BV

Het West Indisch Huis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *